Croșeta bunicii

Tehnica croșetatului a fost folosită în fabricarea dantelăriei franceze din secolul al XVII-lea, unde termenul de croșetare desemna o cusătură folosită pentru a uni bucăți separate de dantelă.
Cuvântul croșetat a ajuns ulterior să descrie atât tipul specific de material textil, cât și acul cu cârlig folosit pentru a-l produce.
Țesăturile tricotate supraviețuiesc încă din secolul al XI-lea d.Hr., dar primele dovezi concrete ale țesăturii croșetate apar în Europa în timpul secolului al XIX-lea.
În secolul al XIX-lea, pe măsură ce Irlanda se confrunta cu Marea Foamete Irlandeză (1845–1849), dantela croșetată a fost introdusă ca o formă de ameliorare a foametei (producția de dantelă croșetată fiind o modalitate alternativă de a câștiga bani pentru muncitorii irlandezi săraci).
Bărbați, femei, copii s-au alăturat unei cooperative pentru a croșeta și a produce produse care să ajute la ameliorarea foametei din Irlanda.
Au început școli de predare a croșetatului. Profesorii au fost instruiți și trimiși în toată Irlanda pentru a preda acest meșteșug.
Când irlandezii au emigrat în America, au putut să ia cu ei croșetatul. Mademoiselle Riego de la Branchardiere este în general creditată cu invenția croșetului irlandez, publicând prima carte de modele în 1846.
Dantela irlandeză a devenit populară în Europa și America și a fost făcută în cantități mari până la primul război mondial.
Moda în croșetat s-a schimbat odată cu sfârșitul erei victoriane în anii 1890. Dantele croșetate în noua epocă edwardiană, care au atins vârful între 1910 și 1920, au devenit și mai elaborate ca textură și cusături complicate.
Culorile puternice victoriane au dispărut, iar publicațiile noi au cerut fire albe, cu excepția poșetelor fanteziste, care erau adesea croșetate din mătase viu colorată și cu mărgele.
După Primul Război Mondial, au fost publicate mult mai puține modele de croșetat, iar cele mai multe dintre ele au fost versiuni simplificate ale modelelor de la începutul secolului al XX-lea.
Aceste modele necesitau fire mai groase decât în modelele anterioare și includeau culori pestrițe.
Meșteșugul a rămas în primul rând o artă de gospodină până la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970, când noua generație s-a apucat de croșetat și a popularizat pătratele bunicilor, un motiv lucrat în formă rotundă și încorporând culori strălucitoare.
Deși croșetarea a suferit un declin ulterior al popularității, începutul secolului 21 a cunoscut o renaștere a interesului pentru meșteșuguri și bricolaj, precum și îmbunătățirea calității și a varietăților de fire.
Pe lângă cărți și cursuri, există tutoriale YouTube și videoclipuri tiktok pentru a ajuta oamenii care ar putea avea nevoie de o explicație mai clară să învețe cum să croșeteze.
Croșetatul a cunoscut o revigorare și pe podium. Colecția de prêt-à-porter din toamna 2011 a lui Christopher Kane folosește intens pătratul bunicilor, unul dintre cele mai elementare motive de croșetat.
În plus, croșetatul a fost folosit de multe ori de către designeri în reality show-ul Project Runway.
Site-uri web precum Etsy și Ravelry le-au făcut mai ușor pentru pasionații individuali să vândă și să-și distribuie modelele sau proiectele pe internet.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu