Sfântul Ioan Botezătorul

În fiecare an, pe data de 7 ianuarie prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini.
Fiul Elisabetei și al preotului Zaharia este cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul„, pentru că a anunțat venirea lui Hristos.
Zaharia era preot al Legii Vechi, din neamul lui Abia, iar soția lui era din neamul lui Aaron și erau rude cu Sfinții Părinți Ioachim și Ana.
În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naște un fiu la bătrânețe și se va chema Ioan.
Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut pâna ce Elisabeta a născut. Prorocul Maleahi îl vestește ca fiind „Îngerul Domnului” care avea să-i pregăteasca calea.
El este ultimul din prorocii Vechiului Testament, care face legătura cu Noul Testament. Și-a început activitatea în anul 26 d.Hr. (primul an al guvernarii lui Pilat din Pont). www.crestinortodox.ro
Sfântul Ioan Botezătorul a fost adesea portretizat ca adolescent sau adult, purtând o cruce lungă și subțire de lemn – o altă temă influențată de Leonardo da Vinci, a cărui compoziție echivocă, cu mantia din piele de cămilă, a fost dezvoltată de Raphael, Titian și Guido Reni printre mulți alții.
Adesea, el este însoțit de un miel, în special în numeroasele picturi olandeze timpurii care aveau nevoie de acest atribut, deoarece purta haine normale sau o haină roșie peste o piele de cămilă nu foarte clar indicată.
Catedrala din Amiens, care deține unul dintre presupusele capete ale Botezătorului, are o secvență biografică în relief policrom, datând din secolul al XVI-lea.
Aceasta include executarea și eliminarea rămășițelor sfântului Ioan, care, conform legendei, au fost arse în timpul domniei lui Iulian Apostatul (secolul al IV-lea) pentru a preveni pelerinaje.
Interesul artistic asupra acestui subiect s-a bucurat de o revigorare considerabilă la sfârșitul secolului al XIX-lea cu pictori simboliști precum Gustave Moreau și Puvis de Chavannes (National Gallery, Londra).
Piesa lui Oscar Wilde, Salome, a fost ilustrată de Aubrey Beardsley, dând naștere unora dintre cele mai memorabile imagini ale sale.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu