Cunoaste lumea

Noutăți

Ciorapul de Crăciun

  •  
  •  
  •  

Originea ciorapului de Crăciun se crede că provine din timpul vieții Sfântului Nicolae. Deși nu există înregistrări scrise despre originea ciorapului de Crăciun, există legende populare care încearcă să spună istoria acestei tradiții.

O astfel de legendă are mai multe variante, dar următorul exemplu este unul acceptat pe plan internțional: Sfântul Nicolae stătea la o familie săracă și a auzit că tatăl plănuia să-și vândă cele trei fiice la prostituție pentru a le salva pe toate de foame.

Sfântul Nicolae a vrut să ajute, dar știa că bătrânul nu va accepta caritatea, așa că a decis să ajute în secret.

Când a ieșit din casă după lăsarea întunericului, a aruncat trei saci de aur printr-o fereastră deschisă, unul a aterizat într-un ciorap.

Când fetele și tatăl lor s-au trezit a doua zi dimineață, au găsit sacii de aur și au fost, desigur, încântați. Fetele au fost salvate de soarta lor tristă.

Alte versiuni ale poveștii spun că Sfântul Nicolae a aruncat cele trei pungi de aur direct în ciorapii care erau agățați de șemineu pentru a se usca.

Acest lucru a dus la obiceiul de a atârna ciorapi, așteptând cu nerăbdare cadourile de la Sfântul Nicolae. Uneori povestea este spusă cu bile de aur în loc de pungi de aur.

De aceea trei bile de aur, uneori reprezentate ca portocale, sunt unul dintre simbolurile Sf. Nicolae. Aceasta este, de asemenea, originea celor trei bile de aur folosite ca simbol pentru amanetişti.

În cele din urmă au fost creați ciorapi speciali de Crăciun cu scopul de a fi folosiți în preajma sărbătorilor de iarnă pentru a primi cadouri.

Acești ciorapi sunt folosiți în mod tradițional de Ziua Sfântului Nicolae, deși la începutul anilor 1800, ei au ajuns să fie folosiți și în Ajunul Crăciunului.

O afirmație neîntemeiată este că obiceiul ciorapilor de Crăciun derivă din figura germanică/scandinavă Odin.

Potrivit Phyllis Siefker, copiii își puneau cizmele, umplute cu morcovi, paie sau zahăr, lângă horn și astfel calul zburător al lui Odin, Sleipnir, să le mănânce.

Odin ar fi răsplătit acei copii pentru bunătatea lor, înlocuind mâncarea lui Sleipnir cu cadouri sau bomboane.

Această practică a supraviețuit în Germania, Belgia și Țările de Jos după adoptarea creștinismului și a devenit asociată cu Sfântul Nicolae ca urmare a procesului de creștinizare.

Această afirmație este îndoielnică, deoarece nu există înregistrări ale practicilor de umplere a ciorapilor legate de Odin până când nu a existat o fuziune a Sfântului Nicolae cu Odin.

Sfântul Nicolae a avut o fuziune mai devreme cu cultul Bunica din Bari, Italia, unde bunica punea cadouri în ciorapi. Acest Sf. Nicolae fuzionat va călători mai târziu spre nord și va fuziona cu cultele Odin.

Astăzi, magazinele oferă o mare varietate de stiluri și dimensiuni de ciorapi de Crăciun, iar ciorapii de Crăciun sunt, de asemenea, un meșteșug popular de casă.

Multe familii își creează proprii ciorapi de Crăciun cu numele fiecărui membru al familiei aplicat pe ciorapi, astfel încât Moșul să știe ce ciorapi îi aparține fiecărui membru al familiei.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii