Cunoaste lumea

Noutăți

România și industria aluminiului

  •  
  •  
  •  

Într-o perioadă în care România se afla angajată în desfășurarea campaniilor militare de pe frontul de est și suferise pierderi teritoriale, materiale și umane mari, fabricarea în uzinele Târnăveni a primei plăci de aluminiu din țară, a însemnat în tot acest timp, un progres pentru industria metalurgică românească, și un pas important în vederea dezvoltării și menținerii sistemului de apărare.

Așadar în plin război, la 1942, s-au pus bazele acestei industrii, pe fondul creșterii exponențiale la nivel mondial a producției de aluminiu, metal folosit în construcția de avioane.

Încă de la 1916, în zona Târnăveni, s-a construit o uzină în jurul căreia s-a dezvoltat o platformă chimică.

Pentru început aici s-a produs carbid, iar mai apoi odată cu progresul înregistrat de societate în acest segment s-a decis construirea unei instalații pentru clorura de calciu și a unei instalații pentru obținerea clorurii de amoniu. Anul 1942, a reprezentat un nou pas în procesul de modernizare al uzinelor Nitrogen.

Considerată astăzi o etapă experimentală, producerea primei plăci din aluminiu a fost marcată prin baterea unei medalii comemorative de 60 mm realizate din același metal.

Emisă cel mai probabil într-un număr limitat de exemplare, președintele uzinelor a decis trimiterea câtorva piese către Societatea Numismatică Română.

Piesa ce poartă semnătura R. Fassler, are în desenul său pe avers o panoramă asupra Uzinelor Nitrogen-Târnăveni și legenda pe trei rânduri UZINELE NITROGEN TÂRNĂVENI redată într-o exergă înaltă alături de stema Regatului României pe o ramură cu frunze de laur.

Reversul în simplitatea sa transmite un mesaj relevant pentru dezvoltarea acestui sector prin legenda pe șapte rânduri PRIMUL ALUMINIU FĂCUT ÎN ROMÂNIA LA UZINELE NITROGEN DIN TÂRNĂVENI SUB DOMNIA GLORIOASA A M. S. REGELUI MIHAI I ȘI CONDUCEREA MAREȘALULUI I. ANTONESCU DIN INIȚIATIVA ING. I. GIGURTU PREȘEDINTELE SOC. NITROGEN, redată alături de anul 1942 și o flacără în registrul superior și o ramură de măslin în cel inferior.

Muzeul George Severeanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii