Movila cetate

Cetatea Erbil, numită local Qelat este un tell sau movilă ocupată și centrul istoric al orașului Erbil din regiunea Kurdistan.
Cele mai vechi dovezi pentru locuirea movilei cetății datează din mileniul al V-lea î.Hr. și, posibil, mai devreme. Apare pentru prima dată în sursele istorice în tăblițele Ebla în jurul anului 2300 î.Hr. și a câștigat o importanță deosebită în perioada neo-asiriană.
În timpul perioadei sasanide și a califatului abbasid, Erbil a fost un centru important pentru creștinism. După ce mongolii au capturat cetatea în 1258, importanța Erbilului a scăzut.
Pe parcursul secolului al XX-lea, structura urbană a fost modificată semnificativ, în urma căreia o serie de case și clădiri publice au fost distruse.
În 2007, a fost înființat Înaltul Comision pentru Revitalizarea Cetății Erbil (HCECR) pentru a supraveghea restaurarea cetății. În același an, toți locuitorii, cu excepția unei familii, au fost evacuați din cetate în cadrul unui amplu proiect de restaurare.
De atunci, lucrările de cercetare și restaurare arheologică au fost efectuate la și în jurul lui de către diverse echipe internaționale și în cooperare cu specialiști locali.
Guvernul plănuiește ca 50 de familii să locuiască în cetate odată ce aceasta va fi renovată.
Clădirile de pe partea de sus a tellului se întind pe o suprafață aproximativ ovală de 430 pe 340 de metri ocupând 102.000 de metri pătrați.
Singura structură religioasă care supraviețuiește în prezent este Moscheea Mulla Afandi. Movila se ridică între 25 și 32 de metri de câmpia înconjurătoare.
Când a fost ocupată complet, cetatea a fost împărțită în trei districte sau mahallas: de la est la vest Serai, Takya și Topkhana.
Seraiul a fost ocupat de familii notabile; districtul Takya a fost numit după casele dervișilor, care se numesc takyas; iar districtul Topkhana găzduia meșteșugari și fermieri.
„Cetatea este astăzi unul dintre cele mai dramatice și mai interesante situri culturale nu numai din Orientul Mijlociu, ci și din lume.”
În martie 2010, au fost semnate două acorduri suplimentare între HCECR și UNESCO, și a fost dezvăluit că Guvernoratul Arbil va finanța proiectul de restaurare cu 13 milioane USD.
Primele lucrări de restaurare au fost efectuate în iunie 2010. Cetatea a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial la 21 iunie 2014. În ianuarie 2017, UNESCO a indicat că situl ar putea fi scos de pe listă din cauza progresului lent care se face în programul de restaurare.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu