Palatul lui Hisham prezintă unul dintre cele mai mari mozaicuri de podea din lume

Întinzându-se pe o suprafață de 60 de hectare (150 de acri), situl este format din trei părți principale: un palat, un complex de băi ornamentat și o proprietate agricolă.
De asemenea, asociat cu situl este un mare parc sau incintă agricolă care se extinde la est de palat. Întregul complex – palat, băi și fermă – a fost conectat printr-un sistem de apă elaborat la izvoarele din apropiere.
Palatul lui Hisham este un important sit arheologic islamic timpuriu din orașul palestinian Ierihon.
Ca sit arheologic, Palatul Hisham aparține categoriei castelelor din deșert. Acestea sunt o colecție de monumente care datează din dinastia Omayyade și care se găsesc în toată Siria, Iordania, Israel și Cisiordania.
Unele castele din deșert reprezintă ocupații islamice ale structurilor romane. Alte site-uri sunt asociate cu rute comerciale și resurse de apă limitate.
Cu câteva excepții, castelele din deșert se conformează unui șablon comun constând dintr-un palat pătrat asemănător cu forturile romane, o casă de baie, rezervor de apă sau baraj și adesea o incintă agricolă.
Se crede că situl a fost distrus în timpul cutremurului din 749 și apoi abandonat, dar o analiză a raportării detaliate a lui Baramki arată că acest lucru este incorect.
În schimb, documentele ceramice indică faptul că ocupația a continuat cu o fază semnificativă de ocupare între 900–1000 în timpul perioadelor Abbasid și Fatimid.
O investigație geologică din 2013 a sitului sugerează că palatul a fost distrus de cutremurul de mai târziu din 1033. Dovezile de defecte și avarii au corespuns unui cutremur mai sever decât cel din 749.
Palatul, complexul de băi și moscheea exterioară sunt închise de un zid de sprijin.
Elementele decorative de la Palatul Hisham sunt unele dintre cele mai bune reprezentări ale artei perioadei omeiade și sunt bine documentate în publicațiile lui Robert Hamilton.
Cel mai faimos aspect artistic al sitului este mozaicul „arborele vieții” din divanul complexului de băi, deși podeaua de mozaic a sălii principale de baie nu este mai puțin impresionantă.
Toate mozaicurile găsite la Palatul Hisham sunt de foarte înaltă calitate și prezintă o mare varietate de culori și motive figurative.
După ani de restaurare finanțată de Japonia, în octombrie 2021 a fost dezvăluit un mozaic care acoperă 836 de metri pătrați, unul dintre cele mai mari mozaicuri de podea din lume, cu peste cinci milioane de bucăți distinctive de piatră din Palestina.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu