Bijuteriile sciților (Foto)

Sciții antici erau un popor semi-nomadic proto-indo-european vorbitor de iraniană, care locuia în jurul zonei de nord a Mării Negre, cu teritoriul care se întindea până în regiunea Munților Ural și Altai.
Se crede că cultura lor a durat aproape 1000 de ani, timp în care au făcut comerț regulat cu multe culturi mediteraneene și asiatice, inclusiv grecii antici, perșii antici și chinezii antici.
Sciții clasici au dominat stepa pontică din aproximativ secolul al VII-lea î.Hr. până în secolul al 3-lea î.Hr.
În Ucraina, al cărei teritoriu l-a descris Herodot în povestea sa despre sciți, se găsesc probabil cele mai mari și mai importante locuri de înmormântare ale acelei epoci.
Un mare kurgan regal scitic din secolul al IV-lea î.Hr., numit Tovsta Mohyla, a fost excavat în 1971 de Borys Mozolevsky.
El a dezgropat două bolți de înmormântare ale nobililor sciți. Bolta centrală fusese jefuită, dar bolta laterală, datând din perioada ulterioară, era intactă.
Bolta centrală conținea rămășițe ale unui nobil scit; bolta laterală conținea cinci schelete, cele principale aparținând unei nobile scitice și unui copil.
Scheletele din movilă erau acoperite cu generozitate de aur. Dintre arme, diverse ornamente și articole de îmbrăcăminte, s-a remarcat Pectoralul de Aur.
Stilul ornamentului este cu siguranță grecesc, deși imaginile reflectă interesele sciților. Pectoralul este realizat din aur solid de 24 de carate, cu un diametru de 30,6 cm și cântărește puțin peste 1150 g.
La est de mormântul central au fost găsite două morminte de cai cu înmormântarea a șase cai. Armura lor este bogat decorată cu bijuterii din aur, argint și bronz.
Caii din lumea de apoi urmau să fie serviți de trei servitori uciși. La intrările în mormânt, se aflau roți de la mașini funebre demontate, într-o nișă de utilitate separată – un ceaun de bronz și o tigaie.
Deasupra uneia dintre gropile de intrare a fost găsit un set mare de ornamente din bronz de la un cortegiu funerar.
Printre acestea se numără șase vârfuri din bronz ajurate realizate din coral, decorate cu imagini stilizate de căprioare și grifoni.
Colecția este acum găzduită la Muzeul Comorilor Istorice din Ucraina din Kiev.
Descoperirile de la Tovsta Mohyla sunt o altă dovadă convingătoare a nivelului înalt al culturii materiale a întregii Sciții de stepă.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu