Cunoaste lumea

Noutăți

Metaversele vor deveni spații sigure?

  •  
  •  
  •  

Executivul UE va prezenta anul viitor o inițiativă privind Metaverse, cel mai recent spațiu de realitate virtuală pentru ca utilizatorii să interacționeze.

În prezent, mai multe astfel de… universuri sunt în curs de dezvoltare dincolo de cel promovat de Meta, compania-mamă a Facebook, iar platformele digitale promit să ofere noi posibilități oamenilor de a interacționa în timp real și pe distanțe cu o experiență mai captivantă.

Vom continua să analizăm noi oportunități și tendințe digitale, cum ar fi metaversul”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare de intenție care a însoțit discursul său anual privind starea Uniunii.

Una dintre noile inițiative cheie pentru 2023, ca parte a unei Europe potrivite pentru era digitală, este cea privind lumile virtuale.

Crearea unor astfel de spații virtuale ridică unele întrebări la care autorităților de reglementare și legiuitorilor le este greu să răspundă, deoarece această dezvoltare viitoare pentru o versiune tridimensională a Internetului este încă la început, notează EURACTIV.

Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă, a prezentat trei aspecte cruciale pentru promovarea unor astfel de lumi virtuale, într-o postare pe LinkedIn.

În primul rând, a subliniat componenta umană, deoarece metaversul ar trebui să fie centrat pe valorile și regulile Europei.

Acest nou mediu virtual trebuie să încorporeze valorile europene încă de la început. Oamenii ar trebui să se simtă la fel de în siguranță în lumile virtuale ca și în cea reală.

Deși metaversul lui Mark Zuckerberg vine mai întâi în minte, niciun actor privat nu ar trebui să dețină cheia spațiului public sau să stabilească termenii acestuia, a spus Breton.

Ar trebui să existe și standarde interoperabile dezvoltate de metaverse private”, a scris Breton.

O organizație care lucrează la standarde care ar asigura interoperabilitatea metaversului a fost deja înființată.

Breton s-a referit, de asemenea, la Legea privind serviciile digitale și la Legea piețelor digitale ale UE, afirmând că blocul are deja „instrumente de reglementare puternice și pregătite pentru viitor pentru spațiul digital”.

În loc să intre într-o lume nereglementată a haosului, metaversele vor deveni spații sigure, iar standardele vor fi dezvoltate printr-un efort de colaborare, a subliniat el.

Vom lansa o mișcare creativă și interdisciplinară, care urmărește dezvoltarea standardelor, creșterea interoperabilității, maximizarea impactului cu ajutorul experților IT, experților în reglementare, organizațiilor cetățenilor și tinerilor”, a scris comisarul.

De asemenea, capacitatea Europei de a avea un impact asupra lumilor virtuale va depinde și de puterea sa în dezvoltarea tehnologiilor de ultimă oră și în construirea unui ecosistem durabil, a adăugat Breton.

În timp ce părțile interesate din industrie își exprimă în mod regulat îngrijorarea cu privire la deficitul de competențe și incapacitatea Europei de a atrage lucrători calificați în sectorul IT.

Un ecosistem este deja în creștere în toată Europa: în Italia, Letonia, Franța, Germania, Finlanda și în alte părți, format din jucători mari, precum și IMM-uri inovatoare”, subliniază oficialul european, care a lansat Virtual and Augmented Reality Industrial Coalition cu 40 de companii, pentru a conecta părțile interesate din tehnologiile metaverse cruciale.

sursă. www.uzp.org.ro

Foto: pixabay.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii