Bibendum – omul Michelin

În timp ce participau la Expoziția Universală și Colonială de la Lyon în 1894, Édouard și André Michelin au observat un teanc de cauciucuri care i-au sugerat lui Édouard figura unui bărbat fără brațe.
Patru ani mai târziu, André l-a întâlnit pe caricaturistul francez Marius Rossillon, cunoscut în mod popular sub numele de O’Galop, care i-a arătat o imagine respinsă pe care a creat-o pentru o fabrică de bere din München – o figură mare, regală, ținând un pahar uriaș de bere și citând pe Horațiu.
André a sugerat imediat înlocuirea bărbatului cu o siluetă făcută din cauciucuri, iar O’Galop a adaptat imaginea anterioară în simbolul Michelin.
Astăzi, Bibendum este una dintre cele mai recunoscute mărci comerciale din lume, reprezentând Michelin în peste 150 de țări.
Anvelopele din cauciuc au fost inițial alb-gri sau bej deschis sau translucide. În 1912, au devenit negre când li s-a adăugat carbon drept conservant și întăritor.
Compania a schimbat și culoarea lui Bibendum în negru și l-a prezentat astfel în mai multe reclame tipărite. Ei au decis să renunțe la schimbare, invocând probleme de tipar și estetice.
Forma lui Bibendum s-a schimbat de-a lungul anilor. Sigla lui O’Galop era bazată pe anvelope de bicicletă, purta ochelari cu șnur și fuma un trabuc.
În anii 1960, Bibendum a fost arătat rulând, deseori rulând și nu mai fuma. În 1998, la aniversarea a 100 de ani, a fost adoptată o versiune redusă a lui (fără ochelari) reflectând anvelopele mai mici, ale mașinilor moderne.
O versiune animată pe computer a lui Bibendum a apărut în reclamele televiziunii americane, cu un cățeluș asemănător ca aspect cu el.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu