Cunoaste lumea

Noutăți

Andromeda – o galaxie spiralată barată

  •  
  •  
  •  

În jurul anului 964, astronomul persan Abd al-Rahman al-Sufi a fost primul care a descris oficial galaxia Andromeda. El s-a referit la ea în Cartea Stelelor Fixe ca fiind „petă nebuloasă” sau „nor mic”.

Diagramele stelare din acea perioadă l-au etichetat drept Micul Nor. În 1612, astronomul german Simon Marius a oferit o descriere timpurie a galaxiei Andromeda pe baza observațiilor telescopice.

Pierre Louis Maupertuis a presupus în 1745 că locul neclar era un univers insular.

În 1764, Charles Messier a catalogat Andromeda drept obiect M31 și l-a creditat incorect pe Marius drept descoperitor, în ciuda faptului că este vizibilă cu ochiul liber.

În 1785, astronomul William Herschel a observat o nuanță roșiatică slabă în regiunea centrală a Andromedei.

El a crezut că Andromeda este cea mai apropiată dintre toate „marile nebuloase.  În 1850, William Parsons, al treilea conte de Rosse, a realizat primul desen al structurii spiralate a Andromedei.

În 1864, Sir William Huggins a remarcat că spectrul Andromedei diferă de cel al unei nebuloase gazoase.

Spectrele Andromedei afișează un continuum de frecvențe, suprapuse cu linii de absorbție întunecate care ajută la identificarea compoziției chimice a unui obiect.

Spectrul Andromedei este foarte asemănător cu spectrul stelelor individuale și, din aceasta, s-a dedus că Andromeda are o natură stelară.

În 1885, o supernova (cunoscută sub numele de S Andromedae) a fost văzută în Andromeda, prima și până acum singura observată în acea galaxie.

La acea vreme se numea „Nova 1885” – diferența dintre „nove” în sensul modern și supernove nu era încă cunoscută.

Andromeda era considerată a fi un obiect din apropiere și nu s-a realizat că „nova” era mult mai strălucitoare decât nova obișnuită.

În 1888, Isaac Roberts a făcut una dintre primele fotografii ale Andromedei, despre care încă se credea că este o nebuloasă din galaxia noastră. Roberts a confundat Andromeda și „nebuloase spiralate” similare ca sisteme stelare în curs de formare.

În 1912, Vesto Slipher a folosit spectroscopia pentru a măsura viteza radială a Andromedei în raport cu sistemul solar – cea mai mare viteză măsurată până acum, la 300 km/s (190 mi/s).

În majoritatea condițiilor de vizualizare, Galaxia Andromeda este unul dintre cele mai îndepărtate obiecte care pot fi văzute cu ochiul liber.

Galaxia este situată în mod obișnuit pe cer, cu referire la constelațiile Cassiopeia și Pegasus.

Andromeda este văzută cel mai bine în nopțile de toamnă din emisfera nordică, când trece sus, atingând punctul cel mai înalt în jurul miezului nopții în octombrie și cu două ore mai devreme în fiecare lună succesivă.

La începutul serii, răsare în est în septembrie și apune în vest în februarie. Din emisfera sudică, galaxia Andromeda este vizibilă în perioada octombrie-decembrie.

Cu o magnitudine aparentă de 3,4, Galaxia Andromeda este printre cele mai strălucitoare dintre obiectele.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii