Cripta San Magno din orașul Anagni

Un exemplu de artă religioasă medievală italiană se află ascuns în orașul istoric Anagni, situat la aproximativ o oră sud-est de Roma.
Cunoscut și sub numele de Orașul Papilor (patru Papi veniți din oraș), Anagni este încununat de frumoasa sa catedrală romanică ce a fost construită în stil romanic în perioada 1072-1104, patronată de împăratul bizantin Michele VII Ducas. Interiorul este în stil gotic-lombard după renovarea din 1250.
Pavajul interior (1231) a fost amenajat într-un mozaic cosmatic. Lueta interioară de deasupra portalului principal înfățișează Madona și copilul dintre Sfinții Magno și Secondina (sfârșitul secolului al XIII-lea).
Ciboriumul de pe altarul principal a fost finalizat de Vassalletto în 1267. Frescele apostolilor de pe pereții absidei au fost pictate în secolul al XVII-lea de către Borgogna.
În timp ce frescele din absida cu jumătate de cupolă au fost finalizate în secolul al XIX-lea de către Giovanni și Pietro Gagliardi.
O scară din partea stângă a bisericii coboară în criptă, numită și Oratorul lui Thomas Becket, canonizată în orașul Segni la trei ani după uciderea sa din 1170.
În timpul episcopiei de Pandulf din 1237 până în 1256, zidurile au fost acoperite cu fresce înfățișând scene biblice, multe acum grav deteriorate.
Probabil că un număr de artiști au lucrat în criptă, inclusiv adepții lui Pietro Cavallini. În spatele altarului, sub o reprezentare a lui Hristos și a Madonei este o reprezentare a Sfântului Toma și a altor episcopi.
Alte altare sunt dedicate lui San Magno, patronul orașului; de asemenea un altar cu hramul Sfintelor Secondina, Aurelia și Neomisia; un altar cu hramul Sfinților Mucenici; și în cele din urmă un altar dedicat Episcopului Pietro da Salerno și Sfintei Fecioare Oliva.
Pavajul mozaic a fost finalizat de familia Cosma în 1231.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu