Cunoaste lumea

Noutăți

Curcubeul se vede, dar… nu există

  •  
  •  
  •  

Deși prezent în mai toate culturile și mitologiile, curcubeul nu a fost „dezlegat” științific decât în secolul al XVII-lea.

Dacă la început Homer credea că un curcubeu este alcătuit doar din culoarea violet, filosoful Xenophan a mai adăugat două – roșu și galben verzui.

Aristotel însuși era de acord cu această variantă. În timpul Renașterii, oamenii de știință au oncluzionat că un curcubeu cuprinde cinci culori: roșu, galben, verde, albastru, violet.

În 1637, matematicianul și cărturarul René Descartes descoperea că un curcubeu este de fapt lumina Soarelui „spartă” în diferite culori.

În fine, în 1666 Newton adăuga indigo și orange spectrului curcubeului.

În prezent se știe că nu există un număr dat de culori în interiorul unui curcubeu. În plus, însuși curcubeul  nu există, este doar un fenomen optic.

Fiecare picătură de ploaie acționează ca o mică oglindă. Când Soarele se află în spatele privitorului, lumina sa trece prin picăturile din fața celui care privește, reflectându-le suprafața.

De asemenea, fiecare picătură de ploaie acționează nu doar ca element de reflexie, ci și ca o prismă de refracție”, scrie „The Telegraph”.

Iar atunci când lumina trece prin picăturile de apă de mai multe ori apare curcubeul dublu, triplu etc.

Interesant este faptul că între două astfel de arcuri colorate cerul este mai întunecat, iar această parte este numită „banda lui Alexandru”, după Alexandru din Aphrodisias, care a descris-o pentru prima dată în anul 200 î.Hr.

Un alt mister din jurul curcubeului este forma sa curbată, care, la rândul său, are o explicație științifică.

Pentru a înțelege curbatura fenomenului este nevoie ca mintea privitorului să treacă pe sistemul de percepție tridimensional.

Curcubeul care s-a menținut cel mai mult pe cer s-a observat în Sheffield, Anglia, la 14 martie 1994, și a durat între orele 9:00 și 15:00.

Geometria reflecției face ca picăturile să formeze un con cu colțul ochiului privitorului, de aici forma de arc de cerc”, explică scriitorul Cecil Adams.

Foto burst shopify Scott Murdoch


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii