Mănăstirea Ostrog din Muntenegru (Foto)

Mănăstirea a fost fondată de Vasilije, Episcopul Mitropolit al Herțegovinei în secolul al XVII-lea.
A murit acolo în 1671 și câțiva ani mai târziu a fost glorificat. Trupul său este consacrat într-o raclă păstrată în biserica-peșteră cu hramul Prezentarea Maicii Domnului la Templu.
Aspectul actual a fost dat Mănăstirii în anii 1923–1926, după un incendiu care a distrus cea mai mare parte a complexului.
Cele două bisericuțe rupestre au fost cruțate și sunt zonele cheie ale monumentului. Frescele din Biserica Prezentării au fost realizate spre sfârșitul secolului al XVII-lea.
Cealaltă biserică, cu hramul Sfânta Cruce, este amplasată într-o peșteră la nivelul superior al mănăstirii și a fost pictată de maestrul Radul, care a făcut față cu succes formelor naturale ale peșterii și a așezat frescele imediat pe suprafața stâncii. În jurul bisericii sunt reședințe monahale.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un detașament de cetnici condus de Blažo Đukanović și Bajo Stanišić s-a refugiat la Ostrog până la 18 octombrie 1943, când partizanii iugoslavi le-au promis cetnicilor că viețile lor vor fi cruțate dacă se predau.
Đukanović și 23 de cetnici s-au predat în mod pașnic, așteptând să fie cruțați, dar toți au fost uciși de partizani la Ostrog.
Stanišić și trei membri ai familiei sale extinse nu s-au predat inițial, dar nu au supraviețuit la Ostrog.
Există diferite relatări despre ceea ce s-a întâmplat cu Stanišić și familia lui; sursele se contrazic reciproc dacă Stanišić și familia sa au fost uciși în lupta cu partizanii sau s-au sinucis la Ostrog.
Mănăstirea ortodoxă Ostrog este una dintre cele mai frecvent vizitate din Balcani. Atrage peste 100.000 de vizitatori pe an.
Este vizitată de credincioși din toate părțile lumii, fie individual, fie în grupuri. Reprezintă locul de întâlnire al tuturor confesiunilor: ortodocșii, catolicii și musulmanii.
Este tradițional ca pelerinii să meargă cei 3 km de la mănăstirea de jos până la mănăstirea de sus, desculți.
Înainte de a intra în Biserica Prezentării pentru a se ruga în fața Sfântului Vasile de la Ostrog, pelerinii fac o donație de îmbrăcăminte, pături sau consumabile precum săpunul pentru călugări.
Mănăstirea își sărbătorește ziua pe 12 mai în fiecare an. Sfântul Vasile a murit pe 29 aprilie în calendarul ortodox, care echivalează cu 12 mai în calendarul gregorian.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu