Oul de Paște (Foto)

Practica de a decora coji de ouă este destul de veche, cu ouă de struț decorate și gravate găsite în Africa, cu o vechime de 60.000 de ani.
În perioada predinastică a Egiptului și culturile timpurii din Mesopotamia și Creta, ouăle erau asociate cu moartea și renașterea, precum și cu regalitatea, cu ouă de struț decorate și reprezentări ale ouălor de struț în aur și argint, au fost plasate în mod obișnuit în mormintele vechilor sumerieni și egipteni încă de acum 5.000 de ani.
Este posibil ca aceste relații culturale să fi influențat culturile creștine și islamice timpurii din acele zone, precum și prin legături comerciale, religioase și politice din acele zone din jurul Mediteranei.
Ouăle în creștinism poartă un simbolism trinitar, deoarece coaja, gălbenușul și albușul sunt trei părți dintr-un ou.
Potrivit multor surse, obiceiul creștin al ouălor de Paște a fost adoptat din tradiția persană la primii creștini din Mesopotamia, care le-au pătat cu o culoare roșie „în amintirea sângelui lui Hristos, vărsat la răstignirea Sa”.
Biserica Creștină a adoptat oficial obiceiul, privind ouăle ca simbol al învierii lui Iisus, cu Ritualul Roman, a cărui primă ediție a fost publicată în 1610 dar care are texte de o dată mult mai veche, cuprinzând printre binecuvântările hranei pascale, unul pentru ouă, împreună cu cele pentru miel, pâine și produse noi.
În bisericile ortodoxe, ouăle de Paște sunt binecuvântate de către preot la sfârșitul Privegherii Pascale (care echivalează cu Sâmbăta Mare) și împărțite credincioșilor. Oul este văzut de adepții creștinismului ca un simbol al învierii.
În Grecia, în mod tradițional, femeile vopsesc ouăle cu coajă de ceapă și oțet joia (de asemenea, ziua Împărtășaniei). Aceste ouă ceremoniale sunt cunoscute sub numele de kokkina avga.
În Egipt, este o tradiție de a decora ouăle fierte în timpul sărbătorii Sham el-Nessim, care cade în fiecare an după Paștele creștin răsăritean.
Întâmplător, în fiecare Paște, evreii pun un ou fiert tare pe farfuria ceremonială de Paște, iar celebratorii mănâncă și ouă fierte tari înmuiate în apă sărată, ca parte a ceremoniei.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu