Pysanky – oul de Paște al ucrainenilor

Potrivit multor savanți, arta decorării ouălor rezistente la ceară (batik) în culturile slave datează probabil din epoca pre-creștină.
Ei se bazează pe natura răspândită a practicii și pe natura precreștină a simbolurilor folosite.
Nu există exemple antice de pysanky intacte, deoarece cojile de ouă ale păsărilor domestice sunt fragile, dar fragmente de cochilii colorate cu decorațiuni rezistente la ceară au fost dezgropate în timpul săpăturilor arheologice din Ostrówek, Polonia (lângă orașul Opole), unde au fost găsite rămășițe la o așezare slavă din epoca piastică timpurie.
Ca în multe culturi antice, ucrainenii se închinau unui zeu soare, Dazhboh. Soarele era important – a încălzit pământul și, prin urmare, era o sursă a întregii vieți.
Ouăle decorate cu simboluri ale naturii au devenit parte integrantă a ritualurilor de primăvară, servind ca talismane binevoitoare.
În vremurile precreștine, Dazhboh era una dintre zeitățile majore din panteonul slav; păsările erau creațiile alese de zeul soare, pentru că erau singurele care se puteau apropia de el.
Oamenii nu au putut prinde păsările, dar au reușit să obțină ouăle pe care le-au depus. Astfel, ouăle erau obiecte magice, o sursă de viață. Oul a fost onorat și în timpul festivalurilor de primăvară – a reprezentat renașterea pământului.
Iarna lungă și grea se terminase; pământul a izbucnit și a renăscut la fel cum oul a izbucnit în mod miraculos plin de viață. Prin urmare, se credea că oul are puteri speciale.
Odată cu apariția creștinismului, printr-un proces de sincretism religios, simbolismul oului a fost schimbat pentru a reprezenta nu renașterea naturii, ci renașterea omului.
Creștinii au îmbrățișat simbolul oului și l-au asemănat cu mormântul din care a înviat Hristos. Odată cu acceptarea creștinismului în 988, pysanka decorat, în timp, a fost adaptat pentru a juca un rol important în ritualurile ucrainene ale noii religii.
Multe simboluri ale vechiului cult al soarelui au supraviețuit și au fost adaptate pentru a reprezenta Paștele și Învierea lui Hristos.
În vremurile moderne, arta pysanka a fost dusă în străinătate de emigranții ucraineni în America de Nord și de Sud, unde obiceiul s-a impus.
De la independența Ucrainei în 1991, a avut loc o renaștere a acestei arte populare în patria sa și o reînnoire a interesului pentru păstrarea desenelor tradiționale și cercetarea simbolismului și istoriei sale.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu