Cunoaste lumea

Noutăți

Laleaua – simbol al culturii iraniene (persane)

  •  
  •  
  •  

Cultivarea lalelei a început în Iran (Persia), probabil în secolul al X-lea. Soiurile timpurii trebuie să fi apărut din hibridizarea în grădini din plante sălbatice culese, care au fost apoi favorizate, posibil din cauza mărimii florii sau a vitezei de creștere.

Laleaua nu este menționată de niciun scriitor din antichitate, de aceea pare probabil că lalelele au fost introduse în Anatolia abia odată cu înaintarea selgiucizilor.

În Imperiul Otoman, au fost cultivate și crescute numeroase tipuri de lalele, iar astăzi, 14 specii mai pot fi găsite în Turcia. Lalelele sunt menționate de Omar Kayam și Jalāl ad-Dīn Rûmi. Speciile de lalele din Turcia sunt de obicei roșii, mai rar albe sau galbene.

Sărbătorirea Anului Nou persan, sau Nowruz, datând de peste 3.000 de ani, marchează apariția primăverii, iar lalelele sunt folosite ca element decorativ în timpul festivităților.

O legendă din secolul al VI-lea, asemănătoare cu povestea lui Romeo și Julieta, povestește despre lalele încolțite acolo unde s-a vărsat sângele tânărului prinț Farhad, după ce s-a sinucis la auzul poveștii (intenționat falsă) că iubita lui a murit.

Laleaua a fost o temă pentru poeții persani din secolul al XIII-lea. În poemul Gulistan de Musharrifu’d-din Saadi, a descris un paradis cu „Sumurul unui pârâu rece / cântecul păsărilor, fructe coapte din belșug / lalele strălucitoare multicolore și trandafiri parfumați...”.

În ultima vreme, lalelele au apărut în poeziile lui Simin Behbahani.

Laleaua este simbolul național al martiriului în Iran (și islamul șiit în general) și a fost folosită pe mărcile poștale și pe monede. A fost folosit în mod obișnuit ca simbol în Revoluția Islamică din 1979, iar o lalea roșie împodobește steagul reproiectat în 1980.

Sabia din centru, cu patru petale în formă de semilună în jurul ei, creează cuvântul „Allah” și simbolizează cinci stâlpi ai islamului.

Mormântul ayatollahului Ruhollah Khomeini este decorat cu 72 de lalele vitralii, reprezentând 72 de martiri care au murit în bătălia de la Karbala în anul 680 e.n. A fost, de asemenea, folosită ca simbol pe panourile publicitare care sărbătoresc victimele războiului din 1980-1988 cu Irak.

Laleaua a devenit, de asemenea, un simbol al protestului împotriva guvernului iranian după alegerile prezidențiale din iunie 2009, când milioane de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad.

După ce protestele au fost aspru suprimate, Mișcarea Verde Iraniană a adoptat lalea ca simbol al luptei lor.

Cuvântul pentru lalea în persană este „laleh”, iar acesta a devenit popular ca nume de fată.

Numele a fost folosit pentru întreprinderi comerciale, cum ar fi Laleh International Hotel, precum și pentru facilități publice, cum ar fi Laleh Park și Laleh Hospital.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii