Cunoaste lumea

Noutăți

Evencii – poporul tungsic din Asia de Nord (Foto)

  •  
  •  
  •  

Evencii sunt uneori presupuși a fi conectați cu oamenii Shiwei care au locuit în Marea Khingan în secolele V-IX, deși țara natală a majorității oamenilor Evenci se află în vastele regiuni ale Siberiei, între Lacul Baikal și Amur.

Limba lor formează ramura de nord a grupului de limbi manciu-tungusic și este strâns legată de Even și Negidal din Siberia.

Până în 1600, Evencii din văile râurilor Lena și Yenisey erau păstori de reni de succes. În contrast, solonii (strămoșii Evencilor din China) și Khamniganii (Evencii din Transbaikalia) au preluat creșterea cailor de la mongoli.

Solonii au nomazi de-a lungul râului Amur. Erau strâns înrudiți cu oamenii Daur. La vest, Khamniganii erau un alt grup de Evenci crescători de cai din zona Transbaikalia.

De asemenea, în valea Amurului, un corp de oameni siberieni vorbitori de evenci au fost menționați în scrierile sale de Manchus Orochen.

În mod tradițional, ei erau un amestec de păstori și vânători-culegători, se bazau pe renii lor domestici pentru lapte și transport și vânau alt vânat mare pentru carne. Astăzi, evencii sunt împărțiți în două grupuri mari… angajați în diferite tipuri de economie.

Aceștia sunt Evencii de vânătoare și creșterea reni… și Evencii pastori de cai și vite, precum și unii Evenci de fermă.

Evencii trăiau mai ales în taiga sau pădurea boreală. Trăiau în corturi conice făcute din scoarță de mesteacăn sau piele de ren legată de stâlpi de mesteacăn.

Când s-au mutat în tabere, Evencii părăseau aceste cadre și purtau doar acoperirile mai portabile. În timpul iernii, sezonul de vânătoare, majoritatea taberelor constau din unul sau două corturi, în timp ce taberele de primăvară aveau până la 10 gospodării.

Îndemânarea lor de a călări pe renii lor domestici le-a permis să „colonizeze zone vaste din taigaua de est, care anterior fuseseră impenetrabile”.

Evencii foloseau o șa unică în cultura lor, plasată pe umerii renilor pentru a reduce presiunea asupra renilor și foloseau un băț mai degrabă decât etrieri pentru a echilibra călăritul.

Ei nu au dezvoltat săniile cu reni până în vremuri relativ recente. În schimb și-au folosit renii ca animale de hată și au străbătut adesea distanțe mari pe jos, folosind papuci de zăpadă sau schiuri.

Poporul Evenci a vânat și a mâncat reni sălbatici, dar nu și renii lor domestici, pe care îi păstrau pentru lapte.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii