Cunoaste lumea

Noutăți

Când vom pierde limba, vom plânge, dar va fi târziu

  •  
  •  
  •  

Metoda e simplă: activezi niște procese ireversibile. Cu un început banal, din care nici nu se poate prevedea continuarea și, mai ales, finalizarea!

Când te trezești, nu mai ai încotro, căci portița capcanei se închide chiar în clipa aceea! Știu răspunsul cu povestea broaștei fierte; dar   povestea aceasta noi o cunoaștem fără ca, pe fondul ei, să fie activate și instinctele, care trimit profeții la timp, așa cum era în vremea profeților evrei.

Omul modern, postmodern are o iluzie ce-l ține captiv. Dacă știi ceva, ești, cum se spune, informat, te poți salva. De ce spun că te ține captiv?!

Pentru că nu ești sursa cunoașterii, prin care se face legătura cu instinctele, cunoștințele tale raportându-se la instincte! Cînd nu mai raportezi cunoștințele – conștiința, mai bine zis – la instincte, nu mai deții controlul asupra informațiilor, cunoștințelor, acestea devenind simple informații, ușor de manipulat!

Conștiința omului european, de câteva mii de ani deja, de la grecii târzii, a fost ruptă de instincte; mai precis, de când raționalismul filozofic a pus sub semnul întrebării miturile.

Conștiința a evoluat, pe tot parcursul istoriei, în sens negativ, prăpastia crescând între aceasta și instincte, adică între inconștient și conștient, pînă am ajuns în zilele noastre, când civilizația este neprietenoasă față de tot ce reprezintă firescul pe plan psihic, instinctual!

Cu aceasta, am distrus forțele creatoare, re-creatoare ale culturii! Dar, am mai pierdut ceva, la fel de important: avertizarea la timp a instinctelor.

Miturile sunt aceste avertismente, momentul în care se activează niște procese negative în cadrul comunității. Vizionarii, profeții aveau acest rol de a avertiza, prin învățături religioase, prin reamintirea miturilor, în cazul în care se prevedea declanșarea unui proces negativ.

Ce înseamnă a reaminti prin mit? Din păcate, nu mai avem capacitatea spirituală, din cauza extravertirii, de a trezi instinctele prin repovestirea miturilor, de a reaminti, reactiva instinctele, sursa, originea miturilor, spre rolul lor de a salva comunitatea, neamul.

Avertismentul de azi e adresat rațiunii. Iisus ne avertizează că hoțul nu vine ziua, când îl așteptăm noi, ci noaptea, când nu-l așteptăm (nu ne așteptăm), ci dormim! Dormitul, aici, are un alt sens! Are sensul de a nu fi conștient de cele inconștiente, de procesele inconștiente.

Venirea hoțului noaptea înseamnă că procesele negative, distructive încep în inconștientul colectiv, simbolizat de noapte – hoțul care vine noaptea!

În sensul acesta, dormitul nu înseamnă dormit obișnuit (fizic), ci chiar inversul, respectiv prea treaz spre exterior, în lumina zilei, uitând în acest timp de cele inconștiente.

Dacă omul de azi nu conștientizează procesele distructive ale inconștientului care amenință, înseamnă că doarme treaz fiind, cam în acest sens trebuie văzut „dormitul” despre care vorbim.

Conștiința aceasta, adormită în privința inconștientului colectiv, personal, scapă din vedere, nu observă cum, cuvânt după cuvânt, ni se fură limba!

Acest lucru survine în urma folosirii, din ce în ce mai des, a cuvintelor străine – îndeosebi, cuvintele românești sunt schimbate cu cele englezești. La începutul pandemiei încă se zicea „stai acasă”; acum a devenit „lockdown”.

Cred că gen. (r.) Mircea Chelaru ne-a avertizat de acest pericol, dar, pentru mulți, aceasta nu pare să fie o problemă!

E posibil ca acestora să le placă a fi snobi. În acest mod are loc activarea unui proces ireversibil, rămas neobservat la început, și care se va termina prin distrugerea limbii!

Scopul: uniformizarea lingvistică a maselor! Dar, unde începe pierderea? Heller Agnes, filozof evreu maghiar, scria despre limbă că este „corpul sufletului”. Orice proces, cum ne avertizează Iisus prin imaginea nopții, începe în inconștient, în suflet.

Prin pierderea sufletului, prin pierderea contactului între conștient și inconștient! Tot ce nu mai ținem cu sufletul, pentru că l-am pierdut, ne va fi luat cu ușurință! Si vom plânge, dar nu vom mai avea încotro…

NAGY ATTILA-MIHAI

Sursa: CERTITUDINEA nr.103


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii