Cunoaste lumea

Noutăți

La ce se folosește urzica?

  •  
  •  
  •  

Frunzele tinere sunt comestibile și pot fi folosite ca legumă cu frunze, ca la un piure. Urzica are o aromă asemănătoare cu spanacul amestecat cu castraveți când este gătită și este bogată în vitaminele A și C, fier, potasiu, mangan și calciu.

Plantele tinere au fost recoltate de nativii americani și folosite ca plantă gătită primăvara, când alte plante alimentare erau rare. Înmuierea urzicilor în apă sau gătitul îndepărtează substanțele chimice care înțeapă, ceea ce le permite să fie manipulate și consumate fără a ne răni.

După ce urzica intră în stadiile de înflorire și de înființare a semințelor, frunzele dezvoltă particule murdare numite cistoliți, care pot irita tractul urinar.

În sezonul de vârf, urzica conține până la 25% proteine, greutate uscată, care este mare pentru o legumă cu frunze verzi. Frunzele sunt, de asemenea, uscate și pot fi apoi folosite pentru a face un ceai de plante, așa cum se poate face și cu florile de urzică.

Urzicile pot fi folosite într-o varietate de rețete, cum ar fi mămăligă, pesto și piure. Supa de urzici este o utilizare comună a plantei, în special în Europa de Nord și de Est.

Urzicile sunt uneori folosite în fabricarea brânzeturilor, de exemplu în producția de Cornish Yarg și ca aromă în soiurile de Gouda.

Urzicile sunt folosite în Muntenegru, Serbia și Bosnia și Herțegovina ca parte a umpluturii de aluat pentru patiserie börek. Frunzele sunt selectate și fierte, apoi amestecate cu alte ingrediente, cum ar fi ierburi și orez, înainte de a fi folosite ca umplutură între straturile de aluat.

În mod similar, în Grecia frunzele fragede sunt adesea folosite, după fierbere, ca umplutură pentru hortopita, care este similară cu spanakopita, dar cu verdeață sălbatică mai degrabă decât spanac pentru umplutură.

Urzicile tinere pot fi folosite și pentru a face bere alcoolică.

În Marea Britanie, un campionat mondial anual de mâncare a urzicilor atrage mii de oameni în Dorset, unde concurenții încearcă să mănânce cât mai mult posibil din planta crudă.

Concurenții primesc tulpini de 60 cm de plantă, din care decupează frunzele și le mănâncă. Cine mănâncă cele mai multe frunze de urzică într-un timp fix, este câștigător.

Concursul datează din 1986, când doi fermieri vecini au încercat să rezolve o dispută având cea mai gravă infestare de urzici, unul dintre spunând: „Voi mânca orice urzică a ta care este mai lungă decât a mea.”

Frunzele proaspete conțin aproximativ 82,4% apă, 17,6% substanță uscată, 5,5% proteine, 0,7 până la 3,3% grăsimi și 7,1% carbohidrați. Frunzele mature conțin aproximativ 40% acid α-linolenic, un valoros acid omega-3. Semințele conțin mult mai mult acizi grași decât frunzele.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii