Cunoaste lumea

Noutăți

Earl Grey – Ceaiul negru cu flori de bergamotă

  •  
  •  
  •  

Cea mai veche referire la ceaiul aromat cu bergamotă datează din 1824, însă articolul nu face nicio mențiune despre numele de azi al ceaiului binecunoscut ca fiind ceaiul Earl Grey.

Utilizarea bergamotei pare să fi fost folosită pentru a îmbunătăți gustul ceaiurilor de calitate scăzută. În 1937 au fost depuse acuzații împotriva unei companii care a adăugat bergamotă pentru a-și prezenta ceaiul în mod fals ca un produs superior (la un preț mai mare).

Se spune că amestecul Earl Grey, sau „Amestecul lui Earl Grey”, ar fi putut fi numit după Charles Grey, prim-ministru britanic în anii 1830.

O legendă susține că un mandarin chinez al cărui fiu a fost salvat de la înec de către unul dintre oamenii lui Lord Grey i-a prezentat pentru prima dată amestecul contelui în 1803.

Povestea pare a fi apocrifă, întrucât Lordul Grey nu a pus niciodată piciorul în China și utilizarea uleiului de bergamotă pentru a parfuma ceaiul era atunci necunoscută în China.

O altă legendă susține că lordul Grey a primit drept cadou, probabil un avantaj diplomatic, un ceai aromat cu ulei de bergamotă, poate ca urmare a încetării monopolului deținut de Compania Indiei de Est asupra comerțului cu ceai dintre Marea Britanie și China.

Potrivit familiei Gray, ceaiul a fost amestecat special de un mandarin chinez pentru Lordul Grey, pentru a se potrivi cu apa de la Howick Hall (reședința lordului), folosind în special bergamotă pentru a compensa preponderența teiului în apa locală.

Lady Gray l-a folosit pentru a se distra în Londra ca gazdă politică și s-a dovedit ca ceaiul să devină atât de popular încât a fost întrebată dacă ar putea fi vândut altora, drept pentru care compania Twinings a ajuns să-l comercializeze ca marcă inregistrată.

Compania Jacksons din Piccadilly susține că a creat ceaiul Earl Grey, Lord Gray dând rețeta lui George Charlton, partener la Robert Jackson & Co., în 1830. Potrivit lui Jacksons, rețeta originală a fost în producție constantă și nu le-a părăsit niciodată mâinile. Rețeta lor s-a bazat pe ceaiul negru chinezesc încă de la început.

Ceaiul Earl Grey este folosit ca aromă pentru multe tipuri de prăjituri și produse de cofetărie, cum ar fi ciocolata, precum și sosuri sărate.

Pentru sosuri, aroma este creată în mod normal prin adăugarea de pliculețe de ceai la bulionul de bază, fierberea timp de câteva minute și apoi aruncarea pungilor.

Pentru rețetele dulci, ceaiul vrac este adesea adăugat la untul topit sau smântâna fierbinte și se strecoară după ce aroma este infuzată.

Un gin uscat infuzat cu ceai Earl Grey este un ingredient fundamental pentru cocktailul Earl Grey MarTEAni (o variație a unui gin sour clasic) creat de Audrey Saunders la începutul anilor 2000.

La fel ca și alte ceaiuri negre, polifenolii și cofeina din ceaiul Earl Grey sunt reputate a avea beneficii cardiovasculare, de digestie și de prevenire a cancerului, dar cercetările în aceste domenii rămân neconcludente.

Uleiul de bergamotă folosit pentru aromatizarea ceaiului Earl Grey poate oferi atât beneficii pentru sănătate, cât și riscuri pentru consumatorii săi. Unele studii au sugerat că uleiul poate scădea colesterolul și are unele proprietăți analgezice.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii