Sticlele de plastic reutilizabile eliberează sute de substanțe chimice

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au găsit câteva sute de substanțe chimice diferite în apa de la robinet stocată în sticle de plastic reutilizabile.
Câteva dintre aceste substanțe sunt potențial dăunătoare pentru sănătatea umană. Este nevoie de o mai bună reglementare și standarde de producție pentru producători, potrivit chimiștilor din spatele studiului.
În experimentele lor, cercetătorii au imitat modurile în care mulți oameni folosesc de obicei sticlele de plastic pentru băuturi. Oamenii beau adesea apă care a fost ținută în sticle timp de câteva ore.
Cercetătorii au lăsat apă obișnuită de la robinet atât în sticle noi, cât și în cele folosite, timp de 24 de ore, atât înainte, cât și după spălarea sticlelor.
„Ceea ce se curăță cel mai mult după spălare este săpunul de la suprafață. Cele mai multe dintre substanțele chimice care provin din sticla de apă în sine rămân după spălare și clătirea suplimentară.
Cele mai toxice substanțe pe care le-am identificat au venit de fapt după ce sticla a fost în interiorul mașinii de spălat vase – probabil pentru că spălarea uzează plasticul și, prin urmare, crește scurgerea”, explică cercetătoarea postdoctorală și prim-autorul lucrării, Selina Tisler de la Departamentul de Științe ale Plantelor și Mediului.
În sticle reutilizabile noi, aproape 500 de substanțe diferite au rămas în apă după o clătire suplimentară. Peste 100 dintre aceste substanțe proveneau din plasticul în sine.
Cercetătorii bănuiesc că producătorii de sticle adaugă doar o mică parte din substanțele găsite. Majoritatea au apărut din neatenție fie în timpul procesului de producție, fie în timpul utilizării, în cazul în care substanțele ar fi putut fi transformate din alte substanțe.
Acestea, de exemplu, include prezența substanței DEET (substanță folosită pentru respingerea țânțarilor) unde cercetătorii presupun ipoteza că, pe măsură ce unul dintre agenții de înmuiere din plastic se degradează, acesta este transformat în DEET.
Au fost testate trei tipuri diferite de sticle de băut, toate găsite în magazinele daneze. Două dintre sticle erau din plastic biodegradabil, conform producătorului.
Au fost folosite atât sticle noi, cât și cele mai uzate. Sticlele au fost testate atât înainte, cât și după o spălare și după cinci clătiri suplimentare cu apă de la robinet.
Material redactat de Universitatea din Copenhaga – Facultatea de Științe pentru Science Daily
Foto:Mădălina Corina Diaconu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu