Poluare farmaceutică în râurile lumii

Un nou studiu care analizează prezența produselor farmaceutice în râurile lumii a găsit concentrații la niveluri potențial toxice în mai mult de un sfert din locațiile studiate.
Noul studiu a analizat 258 de râuri de pe tot globul, inclusiv Tamisa din Londra și Amazonul din Brazilia, pentru a măsura prezența a 61 de produse farmaceutice, cum ar fi carbamazepina, metformina și cofeina.
Râurile din aceste țări nu au fost niciodată monitorizate anterior pentru produse farmaceutice.
Studiul a arătat că un sfert din locații au conținut substanțe potențial dăunătoare cum ar fi:
- propranolol (un beta-blocant pentru probleme cardiace, cum ar fi hipertensiunea arterială)
- sulfametoxazol (un antibiotic pentru infecția bacteriană)
- ciprofloxacina (un antibiotic pentru infecția bacteriană)
- loratadină (un antihistaminic pentru alergii)
„Prin proiectul nostru, cunoștințele noastre despre distribuția globală a produselor farmaceutice în mediul acvatic au fost acum îmbunătățite considerabil. Acest studiu prezintă date din mai multe țări din întreaga lume decât eram conștienți anterior de întreaga comunitate științifică.”
Au fost incluse și zone de instabilitate politică precum Bagdadul, Cisiordania palestiniană și Yaoundé din Camerun. Climele în care au fost obținute probe au variat de la tundra alpină de mare altitudine din Colorado, SUA și regiunile polare din Antarctica, până la deșerturile tunisiene.
Cercetătorii sugerează că abordarea lor ar putea fi extinsă în viitor pentru a include și alte medii de mediu, cum ar fi sedimentele și solurile, și ar putea permite dezvoltarea unor seturi de date la scară globală privind poluarea.
Material furnizat pentru Science Daily de Universitatea din York
Foto M.C. Diaconu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu