Aveiro sau Veneția portugheză… (Foto)

Prezența așezărilor umane pe teritoriul Aveiro (Portugalia) se extinde până la perioada asociată cu marile dolmene ale preistoriei. Toponimul latinizat „Averius” derivă din cuvântul celtic aber (gură de râu).
Pentru o perioadă lungă de timp, Aveiro a fost o verigă economică importantă în producția de sare și transportul comercial.
A fost un centru de explorare a sării de către romani și centru comercial prin Evul Mediu, înregistrat în 26 ianuarie 959 (de la testamentul contesei Mumadona Dias la cenóbio de Guimarães).
În acest testament, Mumadona Dias a scos în evidență și numele antic pentru Aveiro, de data aceasta referindu-se la pământurile mănăstirii din Alauario et Salinas: „un loc de adunare sau rezervație de păsări și de sare”.
Începând cu secolul al XI-lea, Aveiro a devenit popular în rândul regalității portugheze.
Situat pe malul Oceanului Atlantic, Aveiro este un oraș industrial cu un important port maritim. Sediul municipalității este orașul Aveiro, cuprinzând cele cinci parohii.
Orașul este, de asemenea, capitala districtului Aveiro și cel mai mare oraș din subregiunea comunitară intermunicipală Baixo Vouga.
Aveiro este cunoscut sub numele de „Veneția portugheză”, datorită sistemului său de canale și bărci similar cu orașul italian Veneția.
Turismul este important pentru economie. Centrul vechi al orașului, cu arhitectura sa în stil art nouveau și romanic se bucură și de existența „gondolelor” care străbat canalele Ria de Aveiro.
Atracții turistice importante sunt desenele arhitecturale Arte Nova (Art Nouveau) și plăcile unor clădiri care au fost create la începutul secolului al XX-lea, muzeul Art Nouveau, Muzeul Aveiro (Museu de Aveiro, fosta mănăstire Mosteiro de Jesus cu exponate ale fiicei regelui Afonso al V-lea, Santa Joana), catedrala Aveiro Sé sau São Domingos din secolul al XV-lea și Biserica lui Isus cu arhitectura sa frumoasă.
Plajele din apropiere, Costa Nova și Barra, atrag mulți vizitatori pe vreme caldă. Alte obiective de interes pentru turiști includ Biserica Carmelitană și Biserica Misericórdia construită în secolul al XVI-lea.
Foto domeniu public, wikipedia, facebook
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu