Acvaponia, un nou mod de a face agricultură

În fiecare an, 70% din apa dulce accesibilă din lume este folosită pentru agricultură, dar aproape jumătate din aceasta se pierde în mediu.
Acvaponia, o nouă manieră de a face agricultură, nu are nevoie de îngrășăminte, pesticide sau erbicide și nimic nu este deversat în mediu, scrie BBC. Nu se pierd nutrienți, iar apa este reciclată continuu.
În plus, acvaponia se poate face oriunde, la orice scară. Plantele pot fi produse în depozite, la scară industrială, pe acoperișuri, chiar și în spațiul cosmic.
Această tehnică de agricultură „în buclă închisă” ar putea permite populațiilor urbane să producă alimente proaspete cu un lanț de aprovizionare redus sau deloc.
La Centrul pentru Cercetare Acvatică Durabilă (CSAR) de la Universitatea Swansea, în Marea Britanie, se lucrează în prezent la proiectul Biophilic Living, care dezvoltă condiții optime de creștere pentru un sistem de acvaponie care va fi amplasat pe acoperișurile din Swansea.
Proiectul promite să transforme locul unui fost magazin Woolworths în case, birouri și o fermă urbană comunitară.
Situl va avea două sere la nivelul acoperișului, dintre care cea mai mare va găzdui un sistem de acvaponie, conceput pentru a produce până la 4,5 tone de fructe, legume, salate și ierburi în fiecare an.
Apa de ploaie va fi recoltată pentru a furniza irigare, în timp ce energia va fi produsă de un acoperiș bio-solar, care combină panouri fotovoltaice, țigle și luminatoare cu verdeață.
Dioxidul de carbon va fi captat de la oameni în birourile lor și eliberat în spațiile de creștere, unde plantele îl vor absorbi, stimulând creșterea acestora.
Pentru a închide complet bucla, Biophilic Living intenționează să recicleze deșeurile organice, folosindu-le pentru a produce microalge.
„Vrem să introducem furaje durabile pentru pești, create prin producția de microalge marine, crescute într-un BioFence – un rezervor format dintr-o serie de tuburi prin care circulă algele, nutrienții, apa și dioxidul de carbon pentru a maximiza cantitatea de lumină care ajunge la celulele algelor. Aceste diete vor fi optimizate atât pentru producția de pește, cât și pentru creșterea plantelor”, explică reprezentanții CSAR.
Este o abordare care reproduce ceea ce se întâmplă deja în natură – deșeurile de la un organism devin hrană pentru altul, care în cele din urmă devine hrană pentru primul.
Foto: Wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu