Cunoaste lumea

Noutăți

Dispare oxigenul din oceane

  •  
  •  
  •  

Până în 2080, aproximativ 70% din oceanele lumii s-ar putea sufoca din cauza lipsei de oxigen ca urmare a schimbărilor climatice, având un impact potențial asupra ecosistemelor marine din întreaga lume, potrivit unui nou studiu.

Noile modele constată că adâncimile oceanice care susțin mult pescuitul din întreaga lume pierd deja oxigen într-un ritm nenatural și au depășit un prag critic de pierdere de oxigen în 2021.

Oceanele transportă oxigen dizolvat sub formă de gaz și, la fel ca animalele terestre, animalele acvatice au nevoie de acest oxigen pentru a respira. Dar, pe măsură ce oceanele se încălzesc din cauza schimbărilor climatice, apa lor poate reține mai puțin oxigen.

Oamenii de știință au urmărit de ani de zile scăderea constantă a oxigenului oceanelor, dar noul studiu oferă motive noi, presante, pentru a fi îngrijorat mai devreme decât mai târziu.

Noul studiu este primul care folosește modele climatice pentru a prezice cum și când deoxigenarea, care este reducerea conținutului de oxigen dizolvat în apă, va avea loc în oceanele lumii în afara variabilității sale naturale.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că oceanele mai apropiate de poli, cum ar fi Pacificul de vest și nord și oceanele sudice, sunt deosebit de vulnerabile la deoxigenare.

Nu sunt încă siguri de ce, deși încălzirea accelerată ar putea fi de vină. Zonele din tropice cunoscute pentru că au niveluri scăzute de oxigen dizolvat, numite zone minime de oxigen, par să se răspândească.

Zonele minime de oxigen se răspândesc de fapt în zone de latitudini mari, atât spre nord, cât și spre sud. Acesta este ceva căruia trebuie să acordăm mai multă atenție”, spune Yuntao Zhou, oceanograf la Universitatea Jiao Tong din Shanghai și autor principal al studiului.

Chiar dacă încălzirea globală s-ar inversa, permițând concentrațiilor de oxigen dizolvat să crească, „dacă oxigenul dizolvat s-ar întoarce la nivelurile preindustriale rămâne necunoscut”.

Material furnizat pentru Science Daily de American Geophysical Union

Foto burst shopify Sarah Pflug


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii