Consumul mai mare de ulei de măsline scade riscul de mortalitate datorat bolilor cardiovasculare

Consumul a mai mult de 7 grame (>1/2 lingură) de ulei de măsline pe zi este asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate prin boli cardiovasculare, mortalitate prin cancer, mortalitate prin boli neurodegenerative și mortalitate prin boli respiratorii, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American.
Studiul a constatat că înlocuirea a aproximativ 10 grame/zi de margarină, unt, maioneză și grăsime din lactate cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline este asociată și cu un risc mai mic de mortalitate.
Consumul de ulei de măsline este recomandat pentru salate, în alimente sau pâine sau folosit pentru coacere și prăjire acasă.
Cercetătorii au descoperit că folosirea uleiului de măsline a crescut de la 1,6 grame/zi în 1990 la aproximativ 4 grame/zi în 2010, în timp ce consumul de margarină a scăzut de la aproximativ 12 grame/zi în 1990 la aproximativ 4 grame/zi în 2010.
Când cercetătorii i-au comparat pe cei care au consumat rar sau niciodată ulei de măsline, cu cei din categoria cea mai mare de consum, au realizat că aceștia din urmă au avut un risc mai mic de mortalitate cardiovasculară cu 19%, un risc mai mic de mortalitate prin cancer cu 17%, un risc de mortalitate neurodegenerativă cu 29% și un risc de mortalitate respiratorie cu 18% mai mic.
De asemenea, studiul a constatat că înlocuirea a 10 grame/zi a altor grăsimi, cum ar fi margarina, untul, maioneza și grăsimea din lactate, cu ulei de măsline a fost asociată cu un risc cu 8-34% mai mic de mortalitate totală și specifică cauzei.
Ei nu au găsit asocieri semnificative la înlocuirea uleiului de măsline cu alte uleiuri vegetale. Este posibil ca un consum mai mare de ulei de măsline să fie un indicator al unei diete generale mai sănătoase și al unui statut socio-economic mai ridicat.
Material furnizat de Colegiul American de Cardiologie.
Foto burst shopify
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu