Pasaj subteran din Irlanda, mai vechi decât piramidele din Egipt…

Newgrange este un monument preistoric în comitatul Meath din Irlanda, situat pe o înălțime cu vedere la râul Boyne, la 8 kilometri vest de Drogheda.
Este un mormânt cu trecere excepțional de grandios, construit în timpul neoliticului, în jurul anului 3200 î.Hr., făcându-l mai vechi decât Stonehenge și piramidele egiptene.
Este aliniat la răsăritul solstițiului de iarnă. Newgrange este principalul monument din complexul Brú na Bóinne, un sit al Patrimoniului Mondial, care include și mormintele de trecere ale lui Knowth și Dowth, precum și alte henge, movile funerare și pietre în picioare.
Newgrange constă dintr-o movilă circulară mare cu un pasaj interior de piatră și o cameră cruciformă. În această cameră au fost găsite oase umane arse și nearse și posibile bunuri funerare sau jertfe votive.
Movila are un zid de sprijin în față, realizat în mare parte din pietruire de cuarț alb, și este înconjurat de borduri gravate. Multe dintre pietrele mai mari din Newgrange sunt acoperite de artă megalitică.
Movila este, de asemenea, înconjurată de un cerc de piatră. O parte din materialul care alcătuiește monumentul provine din Munții Mournes și Wicklow.
Nu există un acord cu privire la scopul său, dar se crede că a avut o semnificație religioasă. Este aliniat astfel încât soarele răsărit la solstițiul de iarnă să strălucească printr-o „cutie de acoperiș” deasupra intrării și să inunde camera interioară.
Câteva alte morminte de trecere din Irlanda sunt aliniate cu solstiții și echinocții, iar Cairn G de la Carrowkeel are o „cutie de acoperiș” similară.
Newgrange are asemănări cu alte monumente neolitice din Europa de Vest în special Gavrinis în Bretania, care are un parament similar conservat și pietre mari sculptate, Maeshowe în Orkney, cu camera sa mare în corbele și Bryn Celli Ddu în Țara Galilor.
Perioada sa inițială de utilizare a durat aproximativ 1.000 de ani. Newgrange a devenit apoi treptat o ruină, deși zona a continuat să fie un loc de activitate rituală.
A apărut în mitologia și folclorul irlandez, în care se spune că este o locuință a zeităților, în special a lui Dagda și a fiului său Aengus. Antiquararii și-au început studiul pentru prima dată în secolul al XVII-lea, iar săpăturile arheologice au început în secolul al XX-lea.
Arheologul Michael J. O’Kelly a condus cea mai extinsă dintre acestea din 1962 până în 1975 și, de asemenea, a reconstruit fața monumentului, o reconstrucție care este controversată și contestată.
Aceasta a inclus un zid de piatră întunecat curbat spre interior pentru a facilita accesul vizitatorilor.
Newgrange este un sit turistic popular și, potrivit arheologului Colin Renfrew, este „considerat fără ezitare de către preistorici drept marele monument național al Irlandei” și ca una dintre cele mai importante structuri megalitice din Europa.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu