Cunoaste lumea

Noutăți

Este muzica de Crăciun un produs comercial?

  •  
  •  
  •  

Se crede că muzica asociată cu Crăciunul își are originile în Roma secolului al IV-lea, în imnuri în limba latină, cum ar fi Veni redemptor gentium.

Până în secolul al XIII-lea, sub influența lui Francisc de Assisi, s-a dezvoltat tradiția cântecelor populare de Crăciun în limbile native regionale.

Colinde de Crăciun în limba engleză apar pentru prima dată într-o lucrare din 1426 a lui John Awdlay, un capelan englez, care enumeră douăzeci și cinci de „colinde ale lui Cristmas”, probabil cântate de grupuri de colinători care călătoreau din casă în casă.

În secolul al XVI-lea, au apărut pentru prima dată diverse colinde de Crăciun cântate până astăzi, inclusiv „Cele 12 zile de Crăciun”, „Dumnezeu să vă odihnească veseli, domnilor” și „O, Pomul de Crăciun”.

Muzica a fost o caracteristică timpurie a sezonului de Crăciun și a sărbătorilor sale.

Cele mai vechi exemple sunt lucrările imnografice (cântări și ectenii) destinate uzului liturgic, atât pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, cât și a Teofaniei, multe dintre ele fiind încă folosite de Biserica Ortodoxă Răsăriteană.

Secolul al XIII-lea a văzut ascensiunea colindului scris în limba populară, sub influența lui Francisc de Assisi.

În Evul Mediu, englezii combinau dansurile în cerc cu cântatul și le numeau colinde. Mai târziu, cuvântul colindă a ajuns să însemne un cântec în care o temă religioasă este tratată într-un stil familiar sau festiv.

Din Italia, a trecut în Franța și Germania, iar mai târziu în Anglia.  Muzica în sine a devenit curând unul dintre cele mai mari tributuri aduse Crăciunului, iar muzica de Crăciun include unele dintre cele mai nobile compoziții ale marilor muzicieni.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii