Un mineral găsit în defectele unui diamant conține sursa unei părți din căldura Pământului…(Video)

Ho-Kwang (Dave) Mao născut la 18 iunie 1941, este un geolog chinezo-american.
El este om de știință la Laboratorul de Geofizică al Instituției Carnegie pentru Știință din SUA și director al Centrului de Cercetare Avansată în Știință și Tehnologie de Înaltă Presiune din Shanghai, China.
Mao este unul dintre cei mai prolifici utilizatori ai celulei de nicovală cu diamant pentru cercetare la presiuni ridicate.
Deși la momentul respectiv afirmația era controversată, lucrarea sa cu Peter M. Bell este acum în general acceptată ca fiind prima presiune statică verificată care depășește 1 Megabar.
În 1987, Mao și un coleg de la Laboratorul de Geofizică, Robert Hazen, au identificat compoziția și structura primului supraconductor de temperatură înaltă care are o temperatură critică peste punctul de fierbere al azotului lichid.
În 2020, davemaoitul, un mineral găsit doar în mantaua adâncă a pământului, a primit numele lui Mao. Se estimează că formează 5-7% din mantaua inferioară a Pământului.
Un mic fragment de rocă prins în interiorul unui diamant deschide acum o fereastră nou-nouță spre cum arată mantaua inferioară a planetei.
În interiorul diamantului se află un mineral silicat nou identificat, numit davemaoit, care s-a putut forma doar în mantaua inferioară a Pământului, raportează cercetătorii în revista Science.
Este pentru prima dată când oamenii de știință au reușit să demonstreze definitiv că acest tip de mineral de manta inferioară – tocmai prezis anterior din experimente de laborator – există de fapt în natură.
Echipa a numit mineralul pentru binecunoscutul geofizician experimental de înaltă presiune Ho-kwang (Dave) Mao.
Un alt aspect intrigant al acestui nou mineral: este surprinzător de bogat în potasiu în comparație cu previziunile de laborator, spune Sang-Heon Shim, geofizician la Arizona State University din Tempe.
Cele mai multe eforturi experimentale de a crea mineralul au rezultat cu „perovskit de silicat de calciu aproape pur”, notează Science news.
Oamenii de știință pot doar specula acum care a fost sursa de potasiu suplimentar, dar această compoziție neașteptată sugerează că mantaua inferioară poate fi un amestec mai pestriț decât se credea, cu complexitate dificil de prezis doar din studiile de laborator.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu