Philae – insula templelor (Foto)

Philae a fost situată inițial în apropierea extinsei a Nilului din Egiptul de Sus și a fost locul unui complex de temple egiptene. Aceste locuri au fost inundate de la construcția inițială a barajului Aswan Low în 1902.
Complexul templului a fost demontat și mutat pe insula Agilkia din apropiere, ca parte a proiectului UNESCO Nubia Campaign, protejându-l pe acesta și alte complexe înainte de finalizarea în 1970 a Barajului înalt din Aswan.
Reliefurile hieroglifice ale complexului templului sunt studiate și publicate de Philae Temple Text Project al Academiei Austriace de Științe, Viena (Institutul OREA).
Cea mai remarcabilă trăsătură a insulei a fost bogăția arhitecturală. Monumentele din diferite epoci, de la faraoni la cezari, ocupă aproape întreaga zonă.
Cel mai vechi a fost un templu pentru Isis, construit în timpul domniei lui Nectanebo I în perioada 380-362 î.Hr., de care se ajungea din râu printr-o dublă colonadă.
Nekhtnebef a fost titularul său regal egiptean antic și a devenit faraonul fondator al celei de-a treizecea și ultima dinastie nativă când l-a detronat și ucis pe Neferiți al II-lea.
În cea mai mare parte, celelalte ruine datează din Regatul Ptolemaic, mai ales cu domniile lui Ptolemeu al II-lea Philadelphus, Ptolemeu al V-lea Epifan și Ptolemeu al VI-lea Filometor (282-145 î.Hr.), cu multe urme de lucrări romane din Philae dedicate lui Amon –Osiris, notează wikipedia.
În fața propilei erau doi lei colosali din granit, în spatele cărora stăteau o pereche de obeliscuri, fiecare înalt de 13 metri. Propilele aveau formă piramidală și dimensiuni colosale.
Unul stătea între dromos și pronaos, altul între pronaos și portic, în timp ce unul mai mic ducea în sekos sau adyton. La fiecare colț al adytumului se afla un altar monolitic, cușca unui șoim sacru.
Dintre aceste sanctuare, unul se află acum în Luvru, celălalt în Muzeul din Florența. Dincolo de intrarea în curtea principală se află temple mici, dintre care unul, dedicat lui Isis, Hathor și o gamă largă de zeități, acoperite cu sculpturi reprezentând nașterea lui Ptolemeu Filometor, sub figura zeului Horus.
Povestea lui Osiris este reprezentată peste tot pe pereții acestui templu, iar două dintre camerele sale interioare sunt deosebit de bogate în imagini simbolice. Pe cele două mari propile se află inscripții grecești intersectate și parțial distruse de figuri egiptene tăiate peste ele.
Monumentele au atestat supraviețuirea artei egiptene pure la secole după ce ultimul dintre faraoni a încetat să mai domnească. S-au făcut mari eforturi pentru a mutila sculpturile acestui templu.
Lucrarea de demolare este atribuită, în primul rând, zelului primilor creștini și, ulterior, politicii iconoclaștilor, care și-au câștigat favoarea curții bizantine prin distrugerea imaginilor păgâne, precum și a celor creștine.
Este de remarcat faptul că imaginile/icoanele lui Horus sunt adesea mai puțin mutilate decât celelalte sculpturi. În unele scene de perete, fiecare figură și text hieroglific, cu excepția celui a lui Horus și a reprezentării sale pe disc solar înaripat, au fost zgâriate cu meticulozitate de către primii creștini.
Acest lucru se datorează probabil pentru că primii creștini aveau un anumit grad de respect pentru Horus sau legenda lui Horus – poate fi pentru că au văzut paralele între poveștile lui Isus și Horus (vezi Isus în mitologia comparată # Egiptul Antic).
La extremitatea sudică a dromosului Marelui Templu se afla un templu mai mic, se pare că era dedicat lui Hathor; cel puțin cele câteva coloane care au rămas din ea sunt depășite cu capul acelei zeițe.
Porticul său era format din douăsprezece coloane, patru în față și trei adâncime. Capitalele lor reprezentau diferite forme și combinații ale ramurului de palmier, ramurului de palmier doum și florii de lotus.
Acestea, precum și sculpturile de pe coloane, tavane și pereți au fost pictate cu cele mai vii culori, care, din cauza uscăciunii climatului, și-au pierdut puțin din strălucirea inițială.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu