De când bem cafea?

Istoria cafelei datează din anul 850 d.Hr. și, probabil, mai devreme, cu o serie de rapoarte și legende în jurul primei sale utilizări.
Există dovezi fie despre consumul de cafea, fie despre cunoașterea arborelui de cafea de la începutul secolului al XVI-lea, în mănăstirile sufite din Yemen, răspândindu-se în curând în Mecca și Medina.
Până în secolul al XVI-lea, a ajuns în restul Orientului Mijlociu, India de Sud (Karnataka), Persia, Turcia, India și nordul Africii.
Cafeaua s-a răspândit apoi în Balcani, Italia și în restul Europei, precum și în Asia de Sud-Est, în ciuda interdicțiilor impuse în timpul secolului al XV-lea de liderii religioși din Mecca și Cairo, și mai târziu de Biserica Catolică.
Strămoșii poporului Oromo de astăzi, dintr-o regiune din Oromia din Etiopia, au fost primii care au cultivat boabele de cafea și au recunoscut efectul energizant al cafelei.
Există mai multe relatări legendare despre originea băuturii în sine.
O legendă îl implică pe misticul sufist marocan Ghothul Akbar Nooruddin Abu al-Hasan al-Shadhili. Când a călătorit în Etiopia, spune legenda, el a observat păsări cu o vitalitate neobișnuită hrănindu-se cu fructe de pădure și, după ce a încercat boabele, a experimentat aceeași vitalitate.
Alte relatări atribuie descoperirea cafelei discipolului lui Sheikh Abu al-Hasan ash-Shadhili, Omar.
Potrivit cronicii antice (păstrată în manuscrisul Abd-Al-Kadir), Omar, care era cunoscut pentru capacitatea sa de a vindeca bolnavii prin rugăciune, a fost odată deportat de la Mecca într-o peșteră din deșert din apropierea orașului Ousab.
Murind de foame, Omar a mestecat fructe de pădure din tufișurile din apropiere, dar le-a găsit ca fiind amare. A încercat să prăjească boabele pentru a îmbunătăți aroma, dar acestea au devenit tari.
Apoi a încercat să le fiearbă pentru a înmuia bobul, ceea ce a dus la un lichid maro parfumat. După ce a băut lichidul, Omar a fost regenerat și a supraviețuit zile întregi.
Pe măsură ce poveștile despre acest „drog-minune” au ajuns la Mecca, Omar a fost rugat să se întoarcă și a fost făcut sfânt.
Cafeaua a fost consumată în primul rând în lumea islamică de unde își are originea și era direct legată de practicile religioase.
De exemplu, cafeaua își ajuta consumatorii să postească ziua și să rămână treaz noaptea, în timpul sărbătoririi musulmane a Ramadanului.
Cafeaua a devenit asociată cu ziua de naștere a lui Muhammad. Într-adevăr, diverse legende au atribuit originile cafelei lui Mahomed, care, prin arhanghelul Gavril, a adus-o omului pentru a înlocui vinul pe care islamul îl interzicea.
O altă relatare implică un păstor de capre etiopian din secolul al IX-lea, Kaldi, care, observând efectele energizante atunci când turma sa ciugulea boabele roșii aprinse ale unui anumit tufiș, a mestecat el însuși fructul.
Exaltarea lui l-a determinat să aducă fructele de pădure unui călugăr dintr-o mănăstire din apropiere. Însă călugărul a dezaprobat folosirea lor și i-a aruncat în foc, din care a răscolit o aromă îmbietoare, făcându-i pe alți călugări să vină să investigheze.
Boabele prăjite au fost scoase rapid din jar, măcinate și dizolvate în apă fierbinte, obținându-se prima ceașcă de cafea din lume.
Foto Brodie Vissers, burst shopify
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu