Omul Michelin – una dintre cele mai vechi mărci comerciale din lume

Bibendum denumită în mod obișnuit în engleză sub numele de Michelin Man sau Michelin Tire Man, este mascota oficială a companiei Michelin de anvelope.
O figură umanoidă formată din anvelope albe stivuite, a fost introdusă la Expoziția de la Lyon din 1894, unde frații Michelin aveau un stand.
El este una dintre cele mai vechi mărci comerciale din lume încă în uz activ. Sloganul Nunc est bibendum („Acum este momentul să beți”) este preluat din Odele lui Horace (cartea I, ode xxxvii, linia 1). El este, de asemenea, denumit Bib sau Bibelobis.
Michelin a dominat industria franceză a anvelopelor timp de decenii și rămâne un producător internațional de anvelope de frunte. Celebrele sale ghiduri sunt utilizate pe scară largă de către călători.
Bibendum a fost descris vizual ca un domn al industriei, un stăpân pe tot ceea ce a studiat și un exponent patriotic al spiritului francez.
În anii 1920, Bibendum i-a îndemnat pe francezi să adopte sistemul fabricii superioare ale Americii, dar să exceleze patriotic produsele „inferioare” ale acelor fabrici.
Pe măsură ce automobilele au devenit disponibile pentru clasele de mijloc, publicitatea companiei a urmat exemplul, iar ghidurile sale de restaurante și hoteluri s-au extins la o gamă mai largă de categorii de prețuri.
Anvelopele de cauciuc erau inițial gri-alb sau bej deschis sau translucid. În 1912, au devenit negre când li s-a adăugat carbon ca conservant și întăritor.
Compania și-a schimbat și culoarea Bibendum în negru și l-a prezentat în felul acesta în mai multe reclame tipărite. Au decis să abandoneze schimbarea, citând probleme tipografice și estetice (nu preocupări rasiale, așa cum se crede de obicei).
Imaginea omului de cauciuc este uneori folosită pentru a descrie o persoană obeză sau cineva care poartă haine voluminoase din punct de vedere comic.
În anii 1980, Bibendum a fost prezentat în funcțiune. În 1998, la 100 de ani, a fost adoptată o versiune redusă a lui. reflectând anvelopele cu profil inferior, mai mici, ale mașinilor moderne.
O versiune animată de computer a Bibendum a apărut în reclame de televiziune americane, cu un cățeluș de companie asemănător cu el.
O istorie a Bibendum, Le Grand Siècle de Bibendum (Hoëbeke, Paris, 1997) a fost scrisă de Olivier Darmon.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu