Cunoaste lumea

Noutăți

Cum au apărut muzeele figurilor de ceară?

  •  
  •  
  •  

Realizarea de figuri de ceară în mărime naturală care purtau haine reale a rezultat din practicile funerare ale regalității europene.

În Evul Mediu era obiceiul de a purta cadavrul, îmbrăcat complet, deasupra sicriului la înmormântările regale, dar aceasta avea uneori consecințe nefericite pe vreme caldă, iar obiceiul de a face o efigie în ceară pentru acest rol a crescut, din nou. purtând haine reale, astfel încât doar capul și mâinile să aibă nevoie de modele de ceară.

După înmormântare, acestea au fost adesea lăsate pe mormânt sau în altă parte a bisericii și au devenit o atracție populară pentru vizitatori, care erau adesea nevoiți să o plătească pentru a le vedea.

Muzeul Westminster Abbey din Londra are o colecție de efigii de ceară regale britanice care se întorc la cea a lui Edward al III-lea al Angliei (mort în 1377) și a unor figuri precum eroul naval Horatio Nelson și Frances Stewart, ducesa de Richmond, care are și papagalul ei expus.

De la înmormântarea lui Carol al II-lea în 1680, acestea nu au mai fost așezate pe sicriu, ci au fost făcute pentru expunere ulterioară.

Efigia lui Carol al II-lea, cu ochii deschiși și în picioare, a fost expusă deasupra mormântului său până la începutul secolului al XIX-lea, când toate efigiile din Westminster au fost scoase din mănăstire.

După moartea sa în 1805 și înmormântarea nu în mănăstire, ci în catedrala Sf. Pavel, a fost luată o decizie a guvernului ca personalități publice majore să fie îngropate acolo în viitor.

Preocupat de veniturile lor de la vizitatori, Abbey a decis că are nevoie de o atracție rivală pentru admiratorii lui Nelson.

În instanțele europene, inclusiv în Franța, a devenit populară realizarea figurilor din ceară. Antoine Benoist (1632-1717) a fost un pictor și sculptor francez de curte pentru regele Ludovic al XIV-lea.

A expus patruzeci și trei de figuri de ceară ale Cercului regal francez la reședința sa din Paris. Ulterior, regele a autorizat figurinele să fie prezentate în toată Franța.

Opera sa a devenit atât de apreciată încât Iacob al II-lea al Angliei l-a invitat să viziteze Anglia în 1684. Acolo a executat lucrări ale regelui englez și ale membrilor curții sale.

O figură așezată a lui Petru cel Mare al Rusiei supraviețuiește, rea lizată de un artist italian, după ce țarul a fost impresionat de figurile pe care le-a văzut la castelul din Versailles.

Pictorul de curte danez Johann Salomon Wahl a executat figuri ale regelui și reginei daneze în jurul anului 1740.

„Moving Wax Works of the Royal Court of England”, un muzeu sau o expoziție de 140 de figuri în mărime naturală, unele aparent cu piese în mișcare de ceasornic, deschise de doamna Mary în Fleet Street din Londra, făceau afaceri excelente în 1711.

Philippe Curtius, modelator de ceară la curtea franceză, și-a deschis Cabinetul de Cire ca atracție turistică la Paris în 1770, care a rămas deschis până în 1802.

În 1783 s-a adăugat un Caverne des Grands Voleurs („Peștera Marilor Hoți”), o primă „Cameră” de groază ”. El și-a lăsat moștenirea colecției protejatei sale Marie Tussaud, care în timpul Revoluției Franceze a realizat măști de moarte ale regalei executate.

Madame Tussauds, asociată istoric cu Londra, este cel mai faimos nume asociat muzeelor de ceară, deși nu a fost cel mai vechi muzeu de ceară, așa cum se crede uneori.

În 1835, Madame Tussaud și-a înființat prima expoziție permanentă în Baker Street din Londra.

Până la sfârșitul secolului al XIX-lea majoritatea orașelor mari aveau un fel de muzeu comercial de ceară, cum ar fi Muzeul Grévin din Paris sau Panoptikum Hamburg și, timp de un secol, acestea au rămas foarte populare.

La sfârșitul secolului al XX-lea le-a devenit mai greu să concureze cu alte atracții.

Astăzi există și Madame Tussauds în Dam Square, Amsterdam; Berlin; Madame Tussauds Hong Kong; Shanghai; și cinci locații din Statele Unite: Hotelul venețian din Las Vegas, Nevada, Times Square din New York City, Washington, D.C., Fisherman’s Wharf din San Francisco și Hollywood.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii