Cunoaste lumea

Noutăți

Planetele nu sunt diferite de stele…

  •  
  •  
  •  

Stelele și planetele sunt formate din același gaz cosmic și praf. În cursul procesului de formare, o parte din material se condensează și formează planete stâncoase, restul fie este acumulat de stea, fie devine parte a planetelor gazoase.

Presupunerea unei legături între compoziția stelelor și planetele lor este, prin urmare, rezonabilă și este confirmată, de exemplu, în sistemul solar de majoritatea planetelor stâncoase (Mercurul fiind excepția).

Cu toate acestea, presupunerile, în special în astrofizică, nu se dovedesc întotdeauna adevărate.

Un studiu condus de Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço (IA) din Portugalia, care implică și cercetători de la NCCR PlanetS de la Universitatea din Berna și Universitatea din Zürich, publicat  în revista Science, oferă primele dovezi empirice pentru această presupunere – și în același timp o contrazice parțial.

Pentru a determina dacă compozițiile stelelor și planetele lor sunt corelate, echipa a comparat măsurători foarte precise ale ambelor. Pentru stele, a fost măsurată lumina lor emisă, care poartă amprenta spectroscopică caracteristică a compoziției lor.

Compoziția planetelor stâncoase a fost determinată indirect: densitatea și compoziția lor au fost derivate din masa și raza lor măsurate. Abia recent s-au măsurat destule planete atât de precis încât sunt posibile investigații semnificative de acest fel.

Se pot face afirmații despre modul în care s-a format o planetă și despre modul în care aceasta a evoluat folosind „Modelul Bernei de formare și evoluție a planetei”.

Modelul de la Berna a fost dezvoltat în mod continuu la Universitatea din Berna din 2003. Prezentările asupra multiplelor procese implicate în formarea și evoluția planetelor sunt integrate în model.

Acestea sunt, de exemplu, submodele de acreție (creșterea miezului unei planete) sau a modului în care planetele interacționează gravitațional și se influențează reciproc și a proceselor din discurile protoplanetare în care sunt formate planetele.

Modelul este, de asemenea, utilizat pentru a crea așa-numitele sinteze de populație, care arată care planete se dezvoltă cât de des în anumite condiții într-un disc protoplanetar.

Material furnizat de Universitatea din Berna prin Science Daily

Foto free burst shopify Jason Caruso


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii