Vieste, perla fermecătoare din Gargano, Italia

În epoca medievală, portul Vieste a fost atacat frecvent de pirați, saraceni și alți dușmani ai Regatului Napoli.
În 1554, în jur de 7.000 de locuitori au fost înrobiți de turci, aceia fiind considerați prea bătrâni sau infirmi pentru a merita transportul în sclavie executate. Acest eveniment este comemorat anual într-o ceremonie.
Orașul este mărginit de Mattinata, Monte Sant’Angelo, Peschici și Vico del Gargano. Coasta este interesantă din punct de vedere geologic, stâncile fiind compuse dintr-un calcar alb asemănător cretei, slab bandate cu straturi subțiri de cremene.
Lângă oraș există două plaje mari, drepte. Restul coastei este alcătuită din golfuri și plaje mici, cu nisip, ascunse. Eroziunea de către apă și vânt a modelat roca calcaroasă în grote și arcade.
Deoarece coasta este abruptă, unele dintre cele mai frumoase obiective turistice pot fi atinse numai pe mare.
Aici descoperim „Legenda lui Pizzomunno” care povestește despre dragostea dintre Cristalda și Pizzomunno.
Cuplul a fost atras de cele mai albe stânci, de cântecul a o sută de sirene care, cuprinse de invidie pentru o dragoste atât de mare, l-au transformat pe tânărul pescar într-o grămadă de pietre gigantice și au legat gleznele Cristaldei sale cu un lanț, trăgând-o până la fundul mării.
La fiecare sută de ani, doar o singură zi, sirenele îi permit fetei nefericite să-și revadă iubita. De atunci, ecoul lamentării lui Pizzomunno a fost auzit la fața locului de pe malul mării, unde a avut loc tragedia.
Fabula, opera unui călător englez din anii 1800, a fost inspirată de maiestuoasa grămadă de pietre Pizzomunno (dialectul Viestan pentru „vârful lumii”) care se ridică la 26,6 metri și măsoară 20×12 metri, cu o distanță minimă de 25 de metri de stâncă.
Fenomenele de eroziune combinate cu puterea distructivă a mării s-au desprins și separat progresiv stiva de stâncă, ajutând la modelarea ei în timp în forma sa actuală.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu