Morala demonstrată în mass-media poate modifica judecata adolescenților

O lecție importantă în educația morală a copiilor ar putea fi la fel de aproape ca și cartea din mâinile lor.
Poveștile contează. Și pot juca un rol în schimbarea importanței anumitor valori morale la publicul tânăr, conform rezultatelor unui nou studiu.
„Mass-media poate influența în mod distinct valorile morale și îi poate determina pe copii să acorde o importanță mai mare sau mai mică acelor valori, în funcție de ceea ce este accentuat în mod unic în acel conținut”, spune dr. Lindsay Hahn, Profesor asistent de comunicare la Universitatea din Buffalo College of Arts. și Științe, SUA.
„Părinții, îngrijitorii și cadrele didactice se întreabă adesea cum pot fi utilizate materialele mass-media”, spune Hahn, expert în psihologia mass-media și efecte sale.
„Cum poate fi folosită mass-media pentru lucruri bune? Cum poate descuraja obiceiurile proaste? Cum poate educa?”
Răspunsul la aceste întrebări începe cu o mai bună înțelegere a modului de utilizare a mass-media.
„Când părinții iau în calcul ce mijloace media ar putea dori să selecteze pentru copiii lor, ei pot lua în considerare ce valoare morală particulară este subliniată de personajul principal și modul în care este tratat personajul principal din cauza acelor acțiuni”, spune ea.
Pentru studiu, Hahn și colegii ei au luat personajul principal dintr-un roman pentru tineri și au editat conținutul pentru a reflecta în fiecare versiune accentul studiului asupra uneia dintre cele patru valori morale.
O a cincea versiune a fost manipulată într-un mod care prezenta un personaj principal amoral. Aceste narațiuni au fost împărtășite cu aproximativ 200 de participanți cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani.
Aceasta este o gamă favorabilă pentru cercetarea în mass-media, deoarece este mai dificil să introduci înțelegerea narativă la copiii mai mici, în timp ce este la fel de dificil să atragi atenția adolescenților mai în vârstă, care se plictisesc. cu povești rudimentare, potrivit lui Hahn.
Echipa a creat apoi o scară concepută pentru a măsura importanța pe care copiii o acordă valorilor morale pentru a determina modul în care participanții ar putea fi influențați de narațiuni specifice.
„Măsurarea acestor efecte poate fi dificilă”, spune Hahn. De aceea, pe lângă testarea ipotezei noastre, un alt scop al acestei cercetări a fost acela de a dezvolta o măsură a valorilor morale pentru copii. Nimic de genul acesta nu există încă, despre care să știm.
Această măsură, notează Hahn, poate facilita cercetările viitoare cu privire la efectele media în publicul tânăr.
Material oferit de Universitatea din Buffalo, original scris de Bert Gambini, preluat de Science Daily.
Foto Brodie Vissers, free photos nurst shopify
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu