Leac pentru leșin

Leșinul simulat apare în literatura „galant oftătoare” de la finalul perioadei fanariote, fiind prezentat drept un „nărav oriental” pe care boieroaicele noastre îl cultivau pentru a atrage atenția bărbaților.
Moda „leșinului la inimă”, semn al delicateței și al răsfățului, va atinge apogeul în secolul al XIX-lea, surprinsă în poemele erotice ale logofătului Costache Conachi, în proza lui Nicolae Filimon sau în opera dramatică a lui Vasile Alecsandri.
Rezultat al presiunilor fizice și culturale ale societății patriarhale, fenomenul trasa portretul sensibilității feminine din secolul romantic.
Confruntate cu cel mai mic disconfort fizic sau emoțional, reprezentantele sexului frumos din înalta societate își pierdeau cunoștința iar, pentru a-și veni în simțiri, foloseau sărurile antileșin.
Acestea conțineau o substanță volatilă de carbonat de amoniu cu miros puternic, pe bază de camfor, fenol etc. Mereu la îndemână, flaconul cu săruri se transformă într-un accesoriu.
Vestimentația de bal purta frecvent sclipirea unei châtelaine din argint, o trusă compusă de regulă dintr-o oglinjoară, un carnețel de bal, un creion, o gentuță, un sigiliu și o sticluță cu un leac împotriva leșinului. În lipsa sărurilor se utilizau: oțetul, parfumuri, „pene arse la nas”etc.
Diferența între o sincopă și o convenabilă ieșire temporară din scenă este vădită.
Sincopa are un debut rapid, o durată scurtă, o recuperare spontană și nu lasă loc manifestărilor grațioase în timp ce leșinul simulat presupune o fluturare a genelor și un colaps elegant pe o canapea sau în brațele unui martor aflat la locul potrivit, în momentul potrivit.
Încercând să explice frecvența sincopelor în epocă, cercetătorii au formulat mai multe teorii care urmează exagerărilei modei și toxicitatea în spațiul domestic.
Vina principală este atribuită corsetelor. Puternic strânse, acestea împiedicau mișcarea naturală a cutiei toracice, comprimând coastele și deplasând organele. Astfel, efortul fizic susținut, provoca hiperventilație și, inevitabil, leșin.
Nu doar corsetul, ci întreaga carapace greoaie a vestimentației, compusă din felurite straturi, supunea corpul la temperaturi ridicate, mai ales în anotimpurile călduroase.
Pe lângă dessous-uri, ciorapi, corset, crinolină și jupon, o tânără ar fi purtat în timpul preumblărilor de la finalul secolului al XIX-lea: o „rochie mov-trandafiriu până în pământ, astfel încât să măture puțin podeaua cu trena, în 12 pliuri verticale, cu aplicații și tighele în partea de jos, bolero ornat cu nasturi milanezi, de sub care se zăresc volănașele ale unei bluze din linon, cu guler înalt, apoi o cravată de mătase neagră cu fundă în treflă, deasupra perle strânse într-un nod la baza gâtului și lăsate să cadă până la talie, un cordon lat de piele întoarsă, alb, cu cataramă triplu încinsă, o pălărie de paie de culoarea pâinii coapte, împodobită cu maci și spice, rujul asortat la culoarea macilor, mănuși de ață și o umbrelă de soare bombată ca un clopot, cu cinci rânduri de tighele la margine, din material de aceeași culoare cu rochia.”
Expunerea îndelungată la substanțe periculoase, aflate în majoritatea produselor cosmetice sau în cele care fac parte din decorul obișnuit al casei, antrena simptome specifice: dureri de cap, transpirație, leșin etc.
Spre exemplu, arsenicul era utilizat în producția de tapet, hârtie și vopseluri. Plumbul și mercurul se găseau în produse cosmetice, vopsele de păr și chiar în vin.
Sincopa mai era considerată una dintre multiplele manifestări ale isteriei, în completarea stărilor de anxietate, nervozității, pierderea apetitului, insomniei și predispoziției „de a crea necazuri celorlalți.”
Text: Alexandra Rusu (Casa Filipescu Cesianu – Muzeul Vârstelor)
Sursă imagine: http://www.todayifoundout.com/…/women-fainted-much…/
Bibliografie:
Andrei Oişteanu, Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură, Polirom, Bucureşti, 2019.
Ioana Pârvulescu, În intimitatea secolului al 19, Humanitas, București, 2017.
Tania O’Donnell, A History of Courtship. 800 Years of Seduction Techniques, Pen & Sword Books, South Yorkshire, 2017.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu