Cunoaste lumea

Noutăți

TELURUL – Singurul element chimic descoperit în România

  •  
  •  
  •  

Știați că România este țara în care s-a descoperit TELURUL, unul dintre cele mai rare și prețioase elemente naturale de pe Pămant?

Telurul are o istorie fascinantă care merită mai multă popularitate, fiind și singurul element chimic descoperit vreodată pe teritoriul României.

Așa că vă invităm să faceti cunoștință cu el și să-i aflati povestea, expus pentru prima dată publicului în stare pură 99,9999%, în cadrul unui eveniment dedicat la Muzeul National de Geologie!

Micro-expoziția este organizată de Proiectul Fratre în colaborare cu Institutul Geologic al României – IGR Bucureşti prin Muzeul Național de Geologie, împreună cu partenerii de la Tellur si Telurian, și prezintă o introducere interesantă și atrăgătoare a telurului în cultura generală colectivă, fără pretenții academice, fiind primul proiect adresat marelui public dedicat recunoașterii importanței telurului pentru istoria și economia țării noastre.

Expoziția poate fi vizitată în fiecare zi până la 24 octombrie 2021 la sediul din București, șoseaua Kiseleff  nr. 2, zilnic între 10-18.

Telurul este un element chimic cu simbolul Te și numărul atomic 52 din Tabelul periodic al lui Mendeleev – fiind cel de-al 26-lea element descoperit în istorie – este extrem de rar (> 1µg / kg) și implicit foarte prețios, care se găseste în natură sub forma de metaloid in minerale numite teluride, amestecat împreună cu aurul, argintul sau cuprul și este singurul element din Tabelul Periodic al Elementelor descoperit în România.

Telurul este un semimetal neradioactiv dar usor toxic, găsit în Europa doar în Suedia și România, țara noastră având depozitele cu cea mai mare concentrație (30-70g / tonă) iar etimologic, cuvântul tellurium provine din limba latină, unde tellus înseamnă pământ.

A fost descoperit în 1782 la mina Fața Băii de lângă Zlatna, în Munții Apuseni, și cercetat mai întâi de Franz Joseph Muller, la acea vreme supervizorul minelor de aur din Transilvania în numele Imperiului Austro-Ungar.

Telurul a creat mister chiar de la început, deoarece nimeni nu a știut mult timp ce este și emulația din jurul său a stârnit lumea științifică cu dispute temporare, în timp ce frumusețea sa incredibilă a câștigat un interes aparte de la mineralogi și colecționari.

A durat 16 ani și a fost nevoie de mai mulți oameni de știință pentru a fi izolat și identificat ca atare în 1798 de către celebrul chimist german Martin Heinrich Kloproth, care l-a și botezat, timp în care a purtat denumirile semnificative de metallum problematicum și aurum paradoxum.

Istoria telurului este fascinantă și dificil de acoperit în câteva rânduri, începând cu rolul avat în creatia celebrei ultime opere a lui Mozart – „Flautul magic” – și terminând cu prima bombă atomică a cărei carcasa a fost făcută din telur.

Telurul a denumit orașe (Telluride în Colorado SUA) și Mașina Mondială a Anului 2020 (Kia Telluride), există mai multe festivaluri în lume care poartă același nume, s-au scris tone de articole, studii și cărți despre el și proprietățile sale, a creat o dispută între România, Ungaria și Austria cu privire la locul de naștere al descoperitorului său, s-au editat ediții speciale de timbre dedicate acestuia (inclusiv în România, în 2011) si a inspirat numeroase proiecte cultural-artistice și chiar muzicale (Telurian).

Sursa: Muzeul Național de Geologie, Telur facebook


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii