Mama actorului Jack Black a creat sistemul care a salvat astronauții navetei Apollo 13

Judith Love Cohen a lucrat la TRW ca inginer pentru cea mai mare parte a carierei sale. În timpul mandatului său, ea a creat sistemul de ghidare care a ajutat aducerea astronauților de la bordul navetei Apollo 13 acasă, în aprilie 1970.
A fost atât de dedicată slujbei sale și pasiunii sale pentru egalitate și reprezentare la locul de muncă, încât a lucrat constant ore suplimentare.
Așa s-a întâmplat că într-o anumită zi a plecat la muncă … și a intrat în travaliu, notează ranker.com. Înainte de a pleca la spital, Love Cohen a luat o copie a ecuației la care lucra și, la scurt timp după naștere, a sunat colegii pentru a le da răspunsul.
Fiul pe care l-a născut în acea zi se întâmplă să fie actorul Jack Black.
Apollo 13 a fost a treia misiune umană a NASA dezvoltată cu intenția de a ateriza pe Lună. Pe parcursul misiunii însă, probleme tehnice au forțat echipajul să renunțe la aselenizare.
Echipajul era format din comandantul misiunii James A. Lovell, pilotul modulului de comandă John L. „Jack” Swigert, și pilotul modulului lunar Fred W. Haise.
Lansarea a avut loc la 11 aprilie 1970. Două zile mai târziu, în timp ce misiunea era în drum spre Lună, o defecțiune a sistemului electric al unuia dintre rezervoarele de oxigen ale modulului de serviciu a produs o explozie ce a cauzat pierderea oxigenului din ambele rezervoare ale modulului de serviciu și implicit pierderea alimentării cu energie electrică, care provenea de la pilele de combustie ce foloseau oxigen.
Modulul de comandă a rămas în funcțiune pe baza bateriilor și a rezervorului propriu de oxigen, dar acestea trebuiau păstrate pentru ultimele ore ale misiunii, la aterizare.
Echipajul a oprit modulul de comandă și a utilizat modulul lunar ca „barcă de salvare” în timpul drumului de întoarcere spre Pământ.
În ciuda dificultăților cauzate de energia electrică limitată, frigul din cabină și rezerva scăzută de apă potabilă (pe parcursul misiunii, apa potabilă ar fi trebuit să provină ca produs secundar al funcționării pilelor de combustie), echipajul a ajuns în siguranță înapoi pe Pământ, iar misiunea a fost considerată un „eșec reușit”.
O transmisiune radio a lui Lovell, Houston, we’ve had a problem (Houston, am avut o problemă), a rămas în cultura populară, citată greșit ca Houston, we have a problem (Houston, avem o problemă).
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu