Un grup enigmatic de oameni identificați pentru prima dată în 2010

Denisovanii sunt o specie dispărută sau o subspecie de om arhaic care a locuit în toată Asia în paleoliticul inferior și mediu. Denisovanii sunt cunoscuți din puține rămășițe și, în consecință, majoritatea a ceea ce se știe despre ei provine din dovezi ADN.
Niciun nume formal de specie nu a fost ridicat în așteptarea unui material fosil mai complet.
Primul individ Denisovan a fost identificat în 2010 pe baza ADN-ului mitocondrial (ADNmt) extras dintr-un os de deget feminin juvenil din Peștera Denisova Siberiană din Munții Altai.
ADN-ul nuclear (ADN) indică afinități strânse cu neanderthalienii. Peștera a fost, de asemenea, locuită periodic de neandertalieni, dar nu este clar dacă neandertalienii și denisovenienii au locuit vreodată în peșteră.
Au fost identificate ulterior exemplare suplimentare din peștera Denisova, la fel ca și un singur exemplar din peștera carstică Baishiya de pe platoul tibetan din China.
Dovezile ADN sugerează că aveau pielea, ochii și părul întunecat și aveau o structură și trăsături faciale asemănătoare neanderthaliene. Cu toate acestea, au avut molari mai mari, care amintesc de oamenii arhaici ai Pleistocenului mijlociu până la sfârșitul anului și de australopitecinele.
Denisovanii aparent s-au încrucișat cu oamenii moderni, cu cele mai mari procente (aproximativ 5%) care au loc la melanezieni, australieni aborigeni și filipinezi.
În plus, 3,3% este prezent în genomul islandez, dar mai puțin de o cincime din procent la alte populații. Această distribuție sugerează că au existat populații denisovane în Eurasia de Vest, Filipine și Noua Guinee și / sau Australia, dar acest lucru este de neconfirmat.
Introgresiunea la oamenii moderni s-ar putea să fi avut loc în urmă cu 30.000 de ani în Noua Guinee, ceea ce, dacă este corect, ar putea indica faptul că această populație a persistat până la 14.500 de ani în urmă.
Există, de asemenea, dovezi ale încrucișării cu populația din Neanderthal din Altai, din care provin aproximativ 17% din genomul Denisovan din Peștera Denisova.
Un hibrid de prima generație poreclit „Denny” a fost descoperit cu un tată denisovan și o mamă neanderthaliană.
În plus, 4% din genomul denisovan provine dintr-o specie umană arhaică necunoscută, care s-a îndepărtat de oamenii moderni cu peste un milion de ani în urmă.
Foto Wikipedia – A cincea falangă a degetului distal
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu