Caietele despre România de la Sorbona, Paris

Biblioteca din Sorbona păstrează un corpus de arhive referitoare la geograful Emmanuel de Martonne (1873-1955) care include extrase de curs, note scrise de mână, corespondență, precum și 24 de caiete de teren.
Dintre acestea, două ocupă un loc special în corpusul de caiete care i-au permis lui Emmanuel de Martonne să înțeleagă câmpul ca geograf între 1907 și 1939: caietele despre România.
Acestea ilustrează mai întâi domeniul său privilegiat de cercetare, de la tezele sale de litere și științe până la sfârșitul vieții sale.
Datate în 1921, cele două caiete reproduc apoi descrieri, observații și schițe de explicații ale formelor de relief și ale vieții umane găsite în regiuni românești.
De fapt, în 1921, când de Martonne și-a scris caietele in situ, tratatele de pace ale Conferinței de la Paris din 1919-1920 au pus capăt primului război mondial și au trasat noile granițe ale Europei Centrale, în special cele din România.
În plus, aceste două caiete întruchipează un anumit tip de relație cu câmpul, și anume excursia în grup mare cu logistică destul de grea, care contrastează cu excursia solo (așa cum se poate întâmpla în alte caiete ale corpusului), aflăm de pe pagina bibliotecii nubis.univ-paris1.fr.
De-a lungul vieții sale profesionale, de Martonne a întreprins călătorii de cercetare în domeniul românesc, „Gebiet”, așa cum au spus atunci geografii francezi.
În timp ce și-a concentrat eforturile asupra României, geograful francez a încearcat în cel mai bun caz să ia în considerare complementaritatea regiunilor și viabilitatea lor economică.
De Martonne este cu siguranță un românofil, dar a avut legături profesionale și prietenoase cu geografii din Europa Centrală, care au fost ei înșiși chemați ca experți pentru a propune noi frontiere.
Emmanuel de Martonne a fost un geograf și pedagog francez, cunoscut în România interbelică pentru contribuții sale esențiale la trasarea granițelor României Mari, precum și la studierea riguroasă, pentru prima dată când dată în istoria științei, a geografiei României și a Munților Făgăraș, pe care i-a numit „Alpii Transilvaniei”.
Foto Wikipedia – Emmanuel de Martonne
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu