Biserica din lemn de la Putna este cea mai veche din România!!!

Un grup de oameni de știință de la Laboratorul de Biometrie Forestieră din cadrul Facultății de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava au reușit, în urma unor analize de datare, să stabilească faptul că Biserica din lemn de la Putna este cu adevărat cea mai veche din România.
Lemnul de stejar care a fost folosit la construcția ei datează de la începutul secolului al XV-lea, adică de la 1400.
Printre grinzile analizate, cercetătorii au găsit și una datând de la 1295, anunță publicația Forest Mania.
Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Putna, cunoscută și ca Biserica de lemn „Dragoș Vodă” sau Schitul Putna, este un lăcaș de cult ortodox ce datează, conform tradiției, de la mijlocul secolului al XIV-lea.
Biserica a fost ridicată inițial în satul Volovăț, fiind ulterior strămutată în satul Putna din comuna omonimă aflată în județul Suceava.
În prezent, edificiul religios se află localizat în cimitirul satului, la aproximativ 1 km distanță de Mănăstirea Putna, și sunt hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătorit la data de 21 noiembrie.
Partea de răsărit a bisericii este datată din primii ani ai secolului al XV-lea, și, prin tradiție, a fost adusă de Ștefan cel Mare de la Volovăț. Aceasta este cea mai veche și singură biserică de lemn medievală, cunoscută până în prezent, păstrată pe teritoriul României.
Vechimea excepțională și planul arhaic îi conferă o valoare inestimabilă pentru arhitectura medievală din România și dincolo de granițele ei.
Biserica de lemn din Putna a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015.
Foto: Wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu