Cunoaste lumea

Noutăți

Anunț pentru utilizatorii Bibliotecii Naționale a României

  •  
  •  
  •  

Începând de luni, 02 august 2021, Biblioteca Națională a României redeschide serviciul de referințe și orientare utilizatori, prin punctul de lucru mezanin – zona cataloagelor.

Programul de funcționare este : luni, miercuri, vineri – 10.00-18.00 / marți, joi – 12.00 -20.00.

Vă reamintim că, în prezent, puteți beneficia de acces la colecția curentă a Bibliotecii prin Sala de lectură Mihai Eminescu (etaj 1), deschisă publicului în zilele de luni, miercuri, vineri – 10.00-18.00 și marți și joi – 12.00-20.00.

Documentele de colecții speciale pot fi în continuare studiate prin intermediul Sălii de lectură Alexandre Saint-Georges (etaj 5), de luni până vineri, între orele 9:00 și 17:00.

Spațiile libere pentru lectură vă așteaptă în același program: luni-vineri, între orele 8:00-20:00 și sâmbătă, între orele 9:00-18:00.

Accesul în Biblioteca Națională este permis în baza cardului de cititor. Programul Biroului de înscrieri în vederea emiterii sau vizării cardului de acces este: luni, miercuri și vineri între orele 10:00-18:00 și marți și joi între orele 12:00-20:00.

Copiile substitut ale tezelor de doctorat pot fi consultate numai în baza unei programări solicitate prin email la adresa comunicarea.colectiilor@bibnat.ro, confirmată de reprezentanții bibliotecii.

Solicitarea trebuie să fie însoțită de o cerere de realizare copie substitut electronică, disponibilă pentru descărcare la adresa: http://www.bibnat.ro/Primii-pasi-in-biblioteca-s15-ro.htm.

Cercetarea materialelor ce aparțin colecțiilor speciale se va face pe baza unei solicitări transmise pe email cu cel puțin 24 de ore înainte de vizita la bibliotecă, la adresa colectii.speciale@bibnat.ro. În solicitare se vor specifica documentele dorite.

Capitolul cel mai important din biografia Bibliotecii Naţionale a României poate fi considerat  anul 1955 când a fost înfiinţată Biblioteca Centrală de Stat, ca principală bibliotecă publică a ţării, o instituţie creată pe baze biblioteconomice moderne, având atribuţiile specifice unei biblioteci naţionale, conform standardelor UNESCO.

Potrivit celor mai mulţi istorici şi cercetători, Biblioteca Naţională a României îşi găseşte originile într-una dintre cele mai vechi şi reprezentative biblioteci din România – Biblioteca Colegiului Sf. Sava din Bucureşti.

Aceasta şi-a deschis colecţiile către publicul larg în anul 1838, atunci când au fost catalogate aproximativ 1000 de volume de carte franţuzească.

După Unirea din 1859, aceasta a obţinut statutul de bibliotecă naţională, primind alternativ denumirea de Bibliotecă Naţională şi Bibliotecă Centrală.

În anul 1864, prin legea Reglementărilor publice, este numită Biblioteca Centrală a Statului, denumire şi statut păstrate până în anul 1901, când este desfiinţată, iar colecţiile sale sunt transferate Bibliotecii Academiei Române care primeşte statutul de bibliotecă naţională.

Pentru perioada aceasta doar o singură funcţie naţională poate fi considerată relevantă pentru bibliotecă şi anume, funcţia patrimonială.

În anul 1955 fondul de carte revine noii biblioteci înfiinţate – Biblioteca Centrală de Stat, principala bibliotecă publică din România.

Imediat după prăbuşirea comunismului, la începutul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrală de Stat a devenit Biblioteca Naţională a României, ca urmare a deciziei adoptate de noua putere, iar după intrarea României în Uniunea Europeană aceasta îşi dezvoltă funcţiile, implicându-se activ în numeroase proiecte naţionale şi internaţionale, precum TELplus, Manuscriptorium, Rediscover ş.a.

Biblioteca Națională a României


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii