Fecioara de gheață siberiană și tatuajul ei

În 1993, arheologii ruși au realizat o descoperire interesantă în platoul Ukok, lângă granița Rusia-China. Săpând în locul unui mormânt, au dat peste un bloc uriaș de gheață.
Echipa, condusă de dr. Natalya Polosmak de la Institutul de Arheologie și Etnografie din Novosibirsk, a început să topească blocul. Au găsit corpul mumificat al unei prințese în vârstă de 25 de ani cunoscută sub numele de Fecioară de gheață siberiană.
Polosmak și echipa sa au descoperit că prințesa avea tatuaje! Corpul ei bine conservat a dezvăluit ritualurile unei culturi antice.
În timp ce arheologii au început să topească gheața cu găleți cu apă clocotită, au descoperit hamuri, bucăți de șa și o masă în care era o bucată de oaie grasă de 2500 de ani. În total erau șase cai. Semnele unui târnăcop pe capul lor indicau că fuseseră executați.
Arheologii au lucrat cu atenție pentru a topi gheața rămasă și au găsit în sfârșit niște blănuri. Când au îndepărtat blana, a apărut un umăr cu un „tatuaj albastru strălucitor al unei creaturi magnifice ca un grifon” în cuvintele lui Polosmak, Prateek Dasgupta pentru Teatime History.
Arheologii nu au putut determina cauza morții, deoarece toate organele sale interne, inclusiv creierul ei, au fost îndepărtate. Dar, la două decenii după descoperirea ei, experții de la Academia Rusă de Științe au o explicație. A murit de cancer de sân, cel mai probabil.
Conform scanărilor RMN, dr. Andrey Letyagin crede că a dezvoltat cancer de sân la vârsta de douăzeci de ani. Asimetria în semnalele MR din scanare, potrivit dr. Letyagin, arată că avea o tumoare în sânul drept.
Durerea chinuitoare a bolii s-a agravat în timp, slăbind-o. Este posibil să fi căzut de pe un cal, fracturându-și oasele nu cu mult timp înainte de moarte. A suferit mult și s-a bazat pe canabis pentru a o ajuta.
Prezența canabisului în mormântul ei este dovada acestui lucru. Membrii de rang înalt ai civilizațiilor nomade eurasiatice au folosit pe scară largă canabisul.
Pielea Fecioarei de Gheață a rămas intactă, îmbălsămată cu ierburi și lână, potrivit echipei Dr. Polosmak. Caii au fost sacrificați și îngropați alături de prințesă. Au îmbrăcat-o cu un top de mătase și o fustă de lână cu dungi.
Întrucât membrii de rang înalt ai societăților nomade purtau mătase, este sigur să presupunem că a fost o prințesă. Avea o geantă de cosmetice pe șoldul stâng, arătând că îi păsa de aspectul ei.
S-a descoperit un fragment dintr-un creion pentru ochi din vivianit, un tip de fosfat de fier care dă o culoare verde albastru. De asemenea, au descoperit o mică farfurie care conținea semințe de coriandru, probabil folosită în scopuri medicinale.
Cu toate acestea, cea mai mare surpriză a arheologilor a fost că prințesa era cheală! Părul ei era o perucă formată din două straturi de păr feminin, iar ei i-au ras capul. În partea de sus a perucii, era un vârf de pâslă cu cincisprezece păsări din folie de aur.
Tatuajele, potrivit lui Polosmak, sunt un simbol al frumuseții. Pe atunci, scopul era să apară cât mai superb posibil. Deoarece tatuajul era vizibil, ea l-a așezat pe umăr pentru a apărea cât mai atractiv posibil.
Fecioara de gheață avea tatuaje atât pe brațe, cât și pe degete, dar cel de pe umărul stâng a fost păstrat cel mai bine. Potrivit lui Polosmak, tatuajul vizibil al umărului seamănă cu ciocul unui grifon. Alte tatuaje includeau oi și un leopard de zăpadă.
Foto – Reconstrucția Fecioarei de Gheață Siberiană. Sursă imagine: Marcel Nyffenegger / The Siberian Times.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu