Legenda tabletei de smarald

Tableta de smarald se spune că este o tabletă sau piatră verde inscripționată cu secretele universului. Sursa tabletei de smarald originale este neclară; prin urmare, este înconjurată de legende.
Cea mai obișnuită poveste susține că tableta a fost găsită într-un mormânt sub statuia lui Hermes din Tyana, strâns în mâinile cadavrului lui Hermes Trismegist.
Iar creatorul tabletei de smarald a fost furnizat în mit ca zeul egiptean Thoth, despre care Armando Mei scrie „și-a împărțit cunoștințele în 42 de plăci de smarald, codificând marile principii științifice care conduc Universul. Legenda spune că după căderea zeilor, tăblițele ermetice au fost inteligent ascunse, astfel încât nicio ființă umană să nu le poată găsi. Doar Thoth, la întoarcerea la acea dimensiune, a reușit să recupereze cartea misterioasă.”
O altă legendă sugerează că a fost cel de-al treilea fiu al lui Adam și Eva, Seth, care a scris-o inițial. Alții credeau că tăblița a fost odată ținută în Arca Legământului. Unii susțin chiar că sursa originală a Tabletei de Smarald nu este alta decât legendarul oraș Atlantida.
Deși au fost făcute diverse afirmații cu privire la originile tabletei de smarald, încă nu au fost găsite dovezi verificabile care să le susțină.
Cea mai veche sursă documentabilă a textului Tabletei de smarald este Kitab sirr al-haliqi (Cartea secretului creației și a artei naturii), care a fost ea însăși un compozit al lucrărilor anterioare.
Aceasta a fost o operă arabă scrisă în secolul al VIII-lea d.Hr. și atribuită lui „Balinas” sau Pseudo-Apollonius din Tyana.
Balinas este cel care ne oferă povestea despre cum a descoperit Tableta de smarald în mormânt. Pe baza acestei lucrări arabe, unii cred că Tableta de smarald a fost, de asemenea, un text arab scris între secolele VI și VIII d.Hr., mai degrabă decât o lucrare din Antichitate, așa cum au susținut mulți.
În timp ce Balinas a susținut că Tableta de smarald a fost scrisă inițial în limba greacă, documentul original pe care se presupune că îl deține nu mai există, dacă într-adevăr există. Unii spun că textul a ars în Biblioteca din Alexandria.
Cu toate acestea, versiunea lui Balinas a textului în sine a devenit rapid cunoscută și a fost tradus de diverse persoane de-a lungul secolelor.
De exemplu, o versiune timpurie a tabletei de smarald a apărut și într-o lucrare numită Kitab Ustuqus al-Uss al-Thani (Cartea a doua a elementelor fundației), care este atribuită lui Jabir ibn Hayyan.
Totuși, ar mai dura câteva secole înainte ca textul să fie accesibil europenilor. În secolul al XII-lea d.Hr., Tableta de smarald a fost tradusă în latină de Hugo von Santalla.
Tableta Emerald, cunoscută și sub numele de Tableta Smaragdine sau Tabula Smaragdina, este un text hermetic compact și criptic. A fost foarte apreciată de alchimiștii islamici și europeni drept fundamentul artei lor care au asociat Tableta de smarald cu crearea pietrei filosofice și producția artificială de aur.
A fost, de asemenea, foarte popular printre ocultiștii și esotericiștii din secolele al XIX-lea și al XX-lea, printre care expresia „ca mai sus, atât de jos” (o parafrază modernă a celui de-al doilea verset al Tabletei) a devenit un motto des citat.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu