Cunoaste lumea

Noutăți

Mărgelele Reginei Maria, purtate la decapitarea ei, au fost furate!

  •  
  •  
  •  

Bandele criminale care vizează locuri istorice din Anglia au lovit Castelul Arundel. Mărgelele de rozariu purtate de Maria Regina Scoțienilor când a fost decapitată, au „dispărut” într-un alt jaf la un vechi castel englezesc.

În prezent, mărgelele Reginei Maria își fac drum în lumea tulbură a comercianților și colecționarilor de artefacte ilegale. Dar polițiștii sunt pe urmele unei bande criminale care a furat mărgelele sacre ale reginei nefericite a Scoției.

Poliția suspectează: „cunoștințe din interior” trebuie să fi venit la Castelul Arundel unde i-au ajutat pe infractori să se sustragă de la detectarea CCTV în timp ce se îndepărtau de perlele rozariului care aparțineau odinioară Mariei Regina Scoțienilor.

Potrivit unui articol din Daily Mail despre această oribilă crimă anticulturală, o vânătoare de oameni este în desfășurare după ce mărgelele reginei Maria au fost furate, împreună cu alte obiecte valoroase, de la Castelul Arundel, din West Sussex, Anglia.

Maria Regina Scoțienilor a fost decapitată la 8 februarie 1587 la Castelul Fotheringhay pentru presupusul său rol într-un complot de ucidere a Reginei Elisabeta I.

În timp ce mărgelele furate de rozariu erau de „mică valoare materială” conform poliției din Sussex, semnificația lor istorică este imensă, deoarece catolica Maria a purtat aceste mărgele de rozariu la executarea ei.

În plus față de această pierdere, mai multe artefacte din aur și argint, raportate a fi în valoare de peste 1,415 milioane de dolari (sau 1,155 milioane de euro), au fost, de asemenea, capturate pentru un colecționar milionar.

Furtul a avut loc la doar câteva zile după ce castelul a fost redeschis publicului, în urma restricțiilor impuse de pandemiei, iar detectivii cred că infractorii trebuie să fi conspirat cu cineva care cunoștea proprietatea.

Când a sunat alarma la ora 22:30, poliția a sosit doar cu câteva minute mai târziu, dar până atunci mașina folosită pentru evadarea hoților era deja arsă, ardea pe un drum din apropiere.

Conform unei caracteristici din Art News, mărgelele Reginei Maria, în mod clar un artefact religios romano-catolic, au fost transportate de Maria la execuția sa în 1587 și, ca o piesă din istoria familiei Howard și din moștenirea națiunii „sunt de neînlocuit”.

Cu toate acestea, poliția se teme că artefactele ar putea fi deja în mâinile unei bande criminale în drum spre „un șef al criminalității, cu înclinație pentru lucrurile mai fine”.

Maria, regina scoțienilor (8 decembrie 1542 – 8 februarie 1587), cunoscută și sub numele de Maria Stuart sau Maria I a Scoției, a domnit asupra Scoției din 14 decembrie 1542 până la abdicarea forțată din 24 iulie 1567.

Maria, singurul copil legitim supraviețuitor al regelui James al V-lea al Scoției, avea șase zile când tatăl ei a murit și ea a ajuns pe tron. Și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Franța, în timp ce Scoția era condusă de regenți, iar în 1558 s-a căsătorit cu Dauphinul Franței, Francis.

Mary a fost regină consortă a Franței de la aderarea sa în 1559 până la moartea sa în decembrie 1560. Văduvă, Maria s-a întors în Scoția, ajungând la Leith la 19 august 1561. Patru ani mai târziu, s-a căsătorit cu vărul ei vitreg Henry Stuart, Lord Darnley și în iunie 1566 au avut un fiu, James.

În februarie 1567, reședința lui Darnley a fost distrusă de o explozie și a fost găsit ucis în grădină. James Hepburn, al 4-lea conte de Bothwell, se credea, în general, că a orchestrat moartea lui Darnley, dar a fost achitat de acuzație în aprilie 1567, iar în luna următoare s-a căsătorit cu Maria.

În urma unei răscoale împotriva cuplului, Maria a fost închisă în Castelul Loch Leven. La 24 iulie 1567, a fost forțată să abdice în favoarea fiului ei de un an. După o încercare nereușită de a recâștiga tronul, ea a fugit spre sud, cerând protecția verișoarei sale primare, regina Elisabeta I a Angliei.

Maria a revendicat odată tronul Elisabetei ca fiind al ei și a fost considerată suveranul legitim al Angliei de către mulți catolici englezi, inclusiv participanți la o rebeliune cunoscută sub numele de Răsăritul Nordului. Percepând-o pe Maria ca pe o amenințare, Elisabeta a închis-o în diferite castele și conace din interiorul Angliei.

După optsprezece ani și jumătate de detenție, Maria a fost găsită vinovată că a complotat asasinarea Elisabetei în 1586 și a fost decapitată în anul următor la Castelul Fotheringhay.

Viața Mariei, căsătoriile, descendența, presupusa implicare în comploturi împotriva Elisabetei și execuția ulterioară au stabilit-o ca un personaj istoric diviziv și extrem de romantizat, descris în cultură timp de secole.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii