Cel mai vechi creion cunoscut din lume…

Cel mai vechi creion din lume se pare că este un creion de tâmplar parțial din lemn, expus acum la sediul central Faber-Castell. Abbey Sy scrie:
„Este cel mai vechi creion cunoscut. Acest creion din grafit din lemn din secolul al XVII-lea a fost găsit în anii 1960 în timpul lucrărilor de restaurare a grinzilor unei case din Langenburg (Swabia).
Acest creion pre-industrial, realizat din lemn de tei cu metodele obișnuite la acea vreme, a fost foarte probabil folosit de dulgheri în munca lor. Se află în colecția Faber-Castell din 1994.”
Dar există și alte creioane foarte vechi cunoscute. Asociația producătorilor de instrumente de scris din Japonia și Asociația Tokyo Pencil Shogokai notează: creionul din Muzeul Kunozan Toshogu din prefectura Shizuoka.
Analiza microscopului electronic arată că grafitul provine din Mexicul secolului al XVI-lea, aflăm de la penciltalk.or.
În 1974, s-a descoperit că Date Masamume (1567-1636) deținea un creion: acest creion are doar un butuc de grafit la vârf și o caracteristică avansată – un capac! Găsit în mausoleul lui Masamune din Zuihoden, nu este clar dacă creionul a fost reîngropat.
Pentru a rezuma, creionul lui Ieyasu este mai vechi decât creionul Langenburg, iar creionul Masamune este probabil (deși nu definitiv) mai vechi decât creionul Langenburg. Implicația că imperiul spaniol a avut acces în secolul al XVI-lea la o sursă de grafit merită, de asemenea, examinată în continuare de către istorici.
Creionul modern a fost inventat în 1795 de Nicholas-Jacques Conte, un om de știință care slujea în armata lui Napoleon Bonaparte. Materialul magic atât de potrivit pentru acest scop a fost forma de carbon pur pe care o numim grafit.
A fost descoperit pentru prima dată în Europa, în Bavaria, la începutul secolului al XV-lea; deși aztecii îl folosiseră ca marcator cu câteva sute de ani mai devreme.
Inițial, se credea că este o formă de plumb și a fost numit „plumbago” sau plumb negru (de aici „instalatorii” care repară țevile noastre de transport cu apă din plumb), un nume greșit care încă răsună în discuția despre „plumbele” din creion.
A fost numit grafit abia în 1789, folosind cuvântul grecesc „graphein” care înseamnă „a scrie”.
Creionul este un cuvânt mai vechi, derivat din latinescul „pencillus”, care înseamnă „coadă mică”, pentru a descrie periile mici de cerneală folosite pentru scrierea în Evul Mediu.
Prima fabrică de creioane a fost deschisă în 1832 de Compania Cumberland Pencil. Minele locale au fost închise și aprovizionarea cu grafit folosit acum provine din Sri Lanka și din alte locuri îndepărtate.
Creioanele Cumberland au fost cele de cea mai înaltă calitate, deoarece grafitul folosit nu a aruncat praf și a marcat foarte bine hârtia.
Foto Faber-Castell
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu