Cunoaste lumea

Noutăți

Cel mai vechi pod existent din lume

  •  
  •  
  •  

Podul Arkadiko, cunoscut și sub numele de Podul Kazarma, este considerat a fi cel mai vechi pod existent din lume. Este un pod arc și unul dintre cele mai vechi de acest tip încă folosit de populația locală.

Este un pod micenian lângă drumul modern de la Tiryns la Epidauros din Peloponez, Grecia. Datând din epoca greacă a bronzului, podul aparținea în timpurile miceniene unei autostrăzi între cele două orașe, care făcea parte dintr-o rețea de drumuri militare mai largă.

Are o suprafață de canalizare de cca. 1 m și este realizat în maniera tipic miceniană a pietrelor ciclopice. Structura are 22 de metri lungime, 5,60 metri lățime la bază și 4 metri înălțime.

Lățimea drumului de sus este de aproximativ 2,50 metri. Aspectul sofisticat al podului și al drumului indică faptul că acestea au fost construite special pentru a fi folosite de care.

Podul Arkadiko este unul dintre cele patru poduri de arcuri corbelice miceniene din apropiere de Arkadiko, toate aparținând aceleiași autostrăzi din epoca bronzului dintre cele două orașe și toate cu un design și un aspect similar.

Unul dintre ele este podul Petrogephyri, care traversează același pârâu la 1 km spre vest de podul Arkadiko. Altfel similar ca mărime și aspect, structura are o întindere mai mare și o boltă puțin mai înaltă. Și acesta este încă folosit de localnici.

Un al cincilea pod micenian bine conservat este situat în regiunea mai largă, la Lykotroupi, în nordul Argolisului, unde făcea parte dintr-un alt drum principal micenian.

Măsurătorile sale sunt apropiate de Podul Arkadiko: 5,20 metri lățime în partea de jos, 2,40 metri în partea de sus și cu o întindere a arcului corbelat de puțin mai mult de un metru. Drumul are încă borduri pentru ghidarea carelor care se mișcă rapid.

Grecia miceniană (sau civilizația miceniană) a fost ultima fază a epocii bronzului în Grecia antică, ce se întinde pe perioada 1600-1600 î.Hr. Reprezintă prima civilizație avansată și distinct grecească din Grecia continentală, cu statele sale palatiale, organizarea urbană, operele de artă și sistemul de scriere.

Cel mai proeminent sit a fost Micenele, în Argolid, după care este denumită cultura acestei ere. Alte centre de putere care au apărut au inclus Pylos, Tiryns, Midea în Peloponez, Orchomenos, Teba, Atena în Grecia Centrală și Iolcos în Tesalia.

Așezările miceniene și cu influență miceniană au apărut și în Epir, Macedonia, pe insule din Marea Egee, pe coasta Asiei Mici, Levant, Cipru, și Italia, notează wikipedia.

Grecii micenieni au introdus mai multe inovații în domeniile ingineriei, arhitecturii și infrastructurii militare, în timp ce comerțul pe zone întinse ale Mediteranei a fost esențial pentru economia miceniană.

Scrierea lor silabică, Linear B, oferă primele înregistrări scrise ale limbii grecești indo-europene, iar religia lor a inclus deja câteva zeități care pot fi găsite și în Panteonul Olimpic.

Grecia miceniană era dominată de o societate de elită războinică și consta dintr-o rețea de state centrate pe palat care au dezvoltat sisteme ierarhice, politice, sociale și economice rigide. În fruntea acestei societăți se afla regele, cunoscut sub numele de wanax.

Grecia miceniană a pierit odată cu prăbușirea culturii epocii bronzului în estul Mediteranei, urmată de așa-numita epocă întunecată greacă, o perioadă de tranziție fără înregistrări care a dus la Grecia arhaică, unde s-au produs schimbări semnificative de la forme centralizate de palat la forme de -organizarea economică (inclusiv utilizarea pe scară largă a fierului).

Au fost propuse diverse teorii pentru sfârșitul acestei civilizații, printre care invazia doriană sau activități legate de „popoarele mării”. Au fost, de asemenea, sugerate teorii suplimentare precum dezastrele naturale și schimbările climatice.

Perioada miceniană a devenit cadrul istoric al multor literaturi și mitologii grecești antice, inclusiv ciclul epic troian.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii