Cunoaste lumea

Noutăți

Cele mai populare brânzeturi italiene

  •  
  •  
  •  

Dacă găsiți ștampila „produs de munte” pe o brânză Asiago, înseamnă că a fost produsă la o altitudine de peste 600 de metri! Este fabricată din lapte de vacă și din regiunile Trentino și Veneto.

Secretul din spatele brânzei moale și lăptoase a mozzarelei este procesul de filare și tăiere utilizat în producția sa – de unde își ia și numele. Cele mai populare soiuri includ mozzarella de bivoliță, faimoasă pentru o textura cremoasă.

Unul dintre ingredientele principale ale fondutei, un aliment de confort pentru vremea rece de munte, Fontina este o brânză din lapte de vacă cu o textură semimolentă și o aromă puternică.

Faimoasa brânză din lapte de vacă înțepătoare prin venele sale albastru-verzui și textura cremoasă, Gorgonzola dolce („gorgonzola dulce”) are un gust mai blând, în timp ce gorgonzola piccante („gorgonzola picantă”), deși nu este chiar picantă, are cu siguranță o aromă mai ascuțită.

Brânza groasă din Lombardia pretinde doar două ingrediente: smântână și acid citric. Asta explică textura bătută și aroma ușoară și complementară.

Denumită în mod obișnuit „parmezan” Parmigiano Reggiano, acest tip de brînză se îmbunătățește odată cu înaintarea în vârstă. Italienii sunt pasionați de această brânză aromată, din lapte de vacă; numai cea mai bună calitate primește sigiliul de aprobare DOP.

Replica Romei la Parmigiano – și adesea înlocuită de aceasta – este brânza din lapte de oaie, care se maturizează relativ repede și are un gust intens. Pecorino romano este considerată a fi brînza de cea mai înaltă calitate, cu un gust sărat.

Poate cea mai versatilă brânză din Italia, Ricotta poate fi făcută din lapte de oaie, capră, bivol sau vacă. Ușor de „gătit” cu ea, are o textură moale și granuloasă. Această brânză ușoară poate fi savurată chiar și de cei cu alergie la lapte – procesul de producție folosește produse secundare după ce cazeina a fost îndepărtată.

Italia este țara cu cea mai mare varietate de brânzeturi din lume, cu peste 2500 de soiuri tradiționale,printre care se numără aproximativ 500 de brânzeturi recunoscute commercial și peste 300 de tipuri de brânzeturi cu denumire de origine protejată.

Cincizeci și două dintre acestea sunt protejate la nivel european. În ceea ce privește volumul producției brute, Italia este al treilea cel mai mare producător de brânzeturi din Uniunea Europeană, în spatele Franței și Germaniei.

Lombardia este prima regiune italiană pentru numărul de brânzeturi protejate, cu 77 de soiuri, inclusiv Granone Lodigiano, strămoșul tuturor brânzeturilor granulare italiene, cum ar fi Grana Padano și Parmigiano-Reggiano, Mascarpone și binecunoscuta brânză albastră Gorgonzola.

Brânzeturile italiene Mozzarella și Ricotta sunt unele dintre cele mai populare brânzeturi din întreaga lume.

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii