Cunoaste lumea

Noutăți

Strămoșul tuturor oamenilor, trăia alături de dinozauri… (Foto)

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință au identificat cele mai vechi fosile de primate: dinți vechi minusculi de la o creatură de dimensiunea șobolanului, care sugerează că strămoșii noștri antici au trăit odată alături de dinozauri.

Dinții au o lungime de 2 milimetri și sunt din cel mai vechi grup de primate, cunoscut sub numele de plesiadapiforme.

Au fost găsiți în Fort Union Formation din nord-estul statului Montana, SUA, în anii 1980, dar au fost recent identificați oficial, într-un nou studiu, publicat în revista Royal Society Open Science.

Aceste primate timpurii reprezintă viața care începe să se recupereze după ce asteroidul gigant a lovit Pământul la sfârșitul perioadei Cretacice în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, provocând o dispariție în masă care a distrus dinozaurii nonavieni.

Cercetătorii au datat fosilele între 105.000 și 139.000 de ani după evenimentul de dispariție; dar aceste creaturi au evoluat probabil dintr-un primat strămoș necunoscut care a trăit alături de dinozauri, au spus cercetătorii.

Este genealogia noastră, deci are o semnificație specială pentru noi. Șă ne gândim la primii noștri strămoși din nord-estul Montanei, care trăiau alături de dinozauri și apoi au supraviețuit acestui eveniment [de extincție] este destul de uluitor pentru mine” a declarat pentru Live Science, Gregory Wilson Mantilla, profesor la Departamentul de Biologie de la Universitatea din Washington, curator de paleontologie al vertebratelor la Muzeul de Istorie Naturală și Cultură Burke.

Plesiadapiformele sunt strămoșii tuturor primatelor moderne, inclusiv ale oamenilor.

Cele cinci fosile din noul studiu aparțin unui gen numit Purgatorius – numit după fosilele găsite pe Dealul Purgatoriului din Montana, care le-a inclus pe cele de la membrii celei mai vechi și mai primitive familii Plesiadapiform, Purgatoriidae și, prin urmare, cheia înțelegerii modului în care au evoluat.

Echipa de cercetare a analizat dinții mici cu scanări CT, folosind raze X pentru a crea imagini 3D ale părților corpului; au produs copii mai mari folosind o imprimantă 3D pentru o examinare mai ușoară.

Doi dinți provin din specia Purgatorius janisae, iar ceilalți trei dinți au fost repartizați unei noi specii numite Purgatorius mckeeveri.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii